Sinds begin april 2020 is Nautic Services & Consultancy gevestigd in het complex ‘De Vijf Werelddelen’ aan het Handelsplein in Rotterdam-Zuid. Een werkelijk unieke locatie voor een onderneming die zich interactief bezighoudt met detachering van gekwalificeerde medewerkers voor de binnenvaart.

Wout Pluijmert

Piet Knot – hij is voormalig schipper en kind van Rotterdam-Zuid – kan nu eventueel op de fiets naar kantoor. ,,Voor mij en onze medewerkers Andjenie Sewbhajan en Sylvana Rackwitz is de nieuwe situatie ideaal. Voorheen waren we, vanaf 2014, in Dordrecht gevestigd. Nu kunnen zij met de fiets, lopend of het openbaar vervoer naar hun werk.’’ Andjenie woont op loopafstand. Sylvana woont in Capelle aan de IJssel en reist met het openbaar vervoer.
Vanuit zijn werkplek ziet Piet nog net de historische hefbrug. Tussendoor ziet hij, in de richting van de Kop van Zuid, de Nieuwe Maas stromen. ,,Hier hebben wij alle mogelijkheden die wij ons kunnen wensen: een modern kantoor met een industriële uitstraling, intern een spreekkamer, een opslag voor werkkleding van mensen die wij detacheren en het archief.
Sylvana: ,,Wij hebben nu hypermoderne werkplekken. Met super stoelen en zit/sta-bureaus, dat werkt zoveel plezieriger.’’ Ook Piet pakt zelf zijn momenten om staand zijn werk te verrichten.

Het modernste pakhuis ter wereld
,,Iedereen die wat met de binnenvaart en Rotterdam heeft, heeft iets met deze locatie.’’ Piet Knot geeft een rondleiding rondom unieke gebouw De Vijf Werelddelen. Hij wijst naar ramen waarachter in het Europa-deel van het Entrepotgebouw zijn kantoor is gevestigd.
Prominent staat Lodewijk Pincoffs, als standbeeld gegoten, voor de westelijke toegang van het Entrepotgebouw ‘De Vijf Werelddelen’. Als straks de inrichting van het indrukwekkende gebouw compleet is, wordt dit de hoofdingang van het complex waarin vanaf begin april 2020 Nautic Services & Consultancy is gevestigd. CEO Piet Knot, ras-Rotterdammer, is met zijn detacheringsbedrijf, na zes jaar kantoor te hebben gehouden in Dordrecht, eindelijk thuis.
Pincoffs, de Rotterdamse zakenman met Duits bloed, stond rond 1860 aan de basis van de Rotterdamse havens en was opdrachtgever van de bouw van het destijds modernste pakhuis ter wereld. In 1879 werd het Entrepotgebouw De Vijf Werelddelen opgeleverd. Toen als een belastingvrije opslag van transitogoederen. Bij de technische uitvoering was Th.J. Stieltjes als hoofdingenieur betrokken. Hij is de naamgever van het bij elke Rotterdammer bekende Stieltjesplein, de aanloop naar ‘De Hef’. Nu zijn in De Vijf Werelddelen naast kantoren ook woningen en horeca gevestigd.