Het gaat goed in de binnenvaart. Dat is de vrolijke conclusie die getrokken wordt in het rapport De Stand van Transport van ABN/Amro, dat in augustus werd gepubliceerd.
De omzet steeg flink sinds 2017 dankzij de goede prijzen die de lange periodes met laag water met zich meebrachten. In het eerste kwartaal van 2019 zijn de tarieven weer wat gedaald, maar nog altijd zijn de tarieven hoog, zeker in de tankvaart. Het vervoerde ladinggewicht is na een flinke dip in de tweede helft van 2018 weer op peil. Het tweede kwartaal van 2019 was zelfs goed voor 98,4 miljoen ton, een stijging van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Het is het hoogste niveau sinds in ieder geval 2010.
Ondernemers in de binnenvaart gaven afgelopen mei per saldo wel aan pessimistisch te zijn over de omzet en prijzen in de komende drie maanden, mogelijk door de krimp van de industriële productie en de afvlakkende economische groei. Daarbij kan een nieuwe periode van laag water in het ergste geval ook leiden tot omzetverlies.