De gemeente Hardinxveld-Giessendam realiseert samen met Gilde Vakcollege Techniek (vmbo), STC Group (vmbo, mbo en hbo) en ROC Da Vinci College (mbo) een doorlopende leerlijn voor iedereen die aan de slag wil in de maritieme tech-industrie in de regio Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam.

De onderwijsinstellingen, gemeente en diverse maritieme ondernemingen hebben daartoe een intentieovereenkomst getekend. De beide mbo-instellingen gaan bovendien aan de slag met modulaire om-, her- en bijscholingsprogramma’s ten behoeve van huidige werknemers van maritieme-techbedrijven.
Bij de plannen zijn onder andere betrokken het bedrijvencluster Werkendam Maritime Industries (WMI), Holland Shipyards Group, Den Breejen Shipyard, Damen Shipyards Hardinxveld en Neptune Marine. WMI-voorzitter Harry Cornet: ,,Als maritiem cluster met circa veertig bedrijven en tweeduizend arbeidsplaatsen juichen wij het toe dat de jeugd uit de regio ook in de regio opgeleid wordt op het gebied van maritieme techniek. Van onze kant zullen wij onze ervaring inzetten op het vlak van stages, gastlessen, input voor lesstof en bedrijfsbezoeken. Samen komen we verder.’’
Gilde Vakcollege Techniek start in het schooljaar 2020-2021 met de vmbo-opleiding PIE-Maritiem en Techniek. De vmbo-school doet dit in samenwerking met STC Group uit Rotterdam. In de reguliere technieklessen van klas 1 en 2 worden maritieme leeropdrachten verwerkt, zodat leerlingen al vroeg in hun middelbareschooltijd kunnen kennismaken met het vakgebied. In de overgang naar klas 3 kiezen de vmbo-leerlingen een studierichting. In de reguliere PIE-opleiding worden keuzedelen vanuit het vmbo-profiel Maritiem en Techniek aangeboden. Gilde Vakcollege Techniek ontwikkelt deze in samenwerking met het STC. Leerlingen die deze route bewandelen behalen een vmbo-diploma PIE met een plusdocument Maritiem en Techniek.

Mbo opleidingen
Op het Da Vinci College starten bbl-opleidingen Scheepsmetaalbewerker/Scheepsbouwer in het schooljaar 2020-2021. Het is een leer-werkroute op niveau 2 of 3, waar Gilde-leerlingen probleemloos naar kunnen doorstromen. Zij werken in deze opleiding vier dagen per week bij een regionaal bedrijf en krijgen één dag per week lessen op de locatie van Gilde Vakcollege Techniek in Gorinchem. Leerlingen van buiten deze school en leerlingen die een bol-opleiding willen volgen, kunnen diverse specialistische mbo-opleidingen volgen bij Da Vinci College in Dordrecht en bij het STC in Rotterdam.

Op 17 oktober wordt een bijeenkomst gehouden voor bedrijven en belanghebbenden over deze ontwikkelingen. Kommer Damen is gastspreker tijdens deze bijeenkomst ‘regionaal maritiem onderwijs’, die plaatsvindt bij Damen Shipyards Hardinxveld, Rivierdijk 544 in Hardinxveld-Giessendam.