‘Met dit project hebben we de inzet voor onze grote baggerschepen voor de komende jaren veiliggesteld.’ (foto Boskalis)

Terwijl de wereldeconomie zucht onder de pandemie haalt Boskalis in Papendrecht een megaorder binnen. Het bedrijf bouwt vanaf deze maand mee aan de internationale luchthaven van Manila. Er is een bedrag van anderhalf miljard euro mee gemoeid.

Ellen Lengkeek

Het gaat om de grootste baggerklus ooit voor Boskalis met een hoofdkantoor aan de Rosmolenweg in Papendrecht. Aan het bedrijf de taak om een stuk zee letterlijk belandbaar te maken. Het bedrijf moet het land gaan opspuiten voor de nieuwe luchthaven die 1700 hectare groot moet worden. Het oude vliegveld van de Filipijnse hoofdstad kan de vliegdrukte niet meer aan. De nieuwe luchthaven moet aardbevingen, orkanen en stijging van de zeespiegel kunnen doorstaan.
CEO Peter Berdowski reageerde dolenthousiast: ,,De bevestiging van een project van deze omvang is fantastisch nieuws. Als Boskalis hebben we een rijke traditie in het creëren van land over de hele wereld volgens de hoogste technische en milieunormen. We kijken ernaar uit om deze knowhow toe te passen voor de landontwikkeling van Manila International Airport. Tijdens de bouwfase dragen we bij aan de lokale economie en zorgt de nieuwe luchthaven voor verdere sociaaleconomische groei in de grotere regio Manilla. Met dit project hebben we de inzet van onze grote baggerschepen voor de komende jaren veiliggesteld.’’
Boskalis zet voor het werk diverse van zijn sleephopperzuigers in en een grote cutterzuiger. Men gaat nu uit van een planning van drie jaar.
,,Ongeveer 1700 hectare land wordt ontwikkeld voor de MIA-luchthaven in Bulakan, gelegen op ongeveer 20 kilometer ten noorden van het hart van Metro Manila in de provincie Bulacan. Het landontwikkelingsproject wordt ontworpen volgens de hoogste technische en milieunormen om potentiële grote aardbevingen, lokale tyfoons en toekomstige zeespiegelstijging te weerstaan’’, aldus een woordvoerder van het bedrijf.