Holland Marine Parts BV uit Dordrecht heeft een bijdrage ontvangen uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden. Het bedrijf gebruikt deze cofinanciering voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een micro manoeuvreersysteem voor kleine pleziervaartuigen.

Voor het manoeuvreren van schepen en boten wordt traditioneel gebruik gemaakt van boegschroeven. Als alternatief voor de boeg- of hekschroef ontwikkelde Holland Marine Parts de Jet Thruster die op waterdruk en stuwkracht werkt. Door water aan te zuigen en te verplaatsen via een krachtige centrifugaalpomp kan de boot gemakkelijk worden bestuurd bij het aanmeren en afmeren. Met het ontwikkelen van een compacter formaat Jet Thruster kan deze ook gebruikt worden op kleine plezierboten, zoals speedboten en boten met zeer weinig diepgang.
Voordeel Jet Thruster Groot voordeel ten opzichte van de traditionele schroef is dat de Jet Thruster stil is, brandstof bespaart en gemakkelijk is in te bouwen. “Met de introductie van de Micro Jet Thruster willen we een nieuw, goedkoper product ontwikkelen dat nog meer toepassingsmogelijkheden biedt. Hiermee kunnen we als bedrijf verder groeien en een nieuwe, grote (wereld)markt gaan bedienen, wat ook weer mogelijkheden biedt voor andere bedrijven in de Drechtsteden”, zegt Henry Kroeze, CEO Holland Marine Parts.
Kansen regionale maritieme maakindustrie “Nieuwe producten en procesinnovaties zijn de drijvende kracht achter de maakindustrie in de regio”, zegt wethouder Economische zaken en Ondernemen Maarten Burggraaf. De doorontwikkeling van de duurzame Jet Thruster naar een micro versie biedt kansen voor het bedrijf én de regionale maritieme maakindustrie. Het MKB katalysatorfonds helpt ondernemers op weg om tot nieuwe vermarktbare producten te komen en past in de brede aanpak van de Drechtsteden om bedrijven hier te laten groeien. Om uiteindelijk daarmee te zorgen voor behoud en groei van werkgelegenheid in onze regio.”
MKB-katalysatorfonds Drechtsteden Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden biedt cofinanciering, ontsluit relevante netwerken en biedt faciliteiten aan. Bedrijven met innovatieve ideeën in de (maritieme) maakindustrie kunnen een beroep doen op dit fonds. Voor meer informatie kijk op: www.mkbkatalysatorfondsdrechtsteden.nl