Capelle aan den IJssel, 1 juli 2024 – Tijdens een feestelijke bijeenkomst reikte burgemeester Cor Lamers vrijdag 28 juni namens Zijne Majesteit de Koning het predicaat Hofleverancier uit aan directeur Dignus den Haan van Metaalwarenfabriek Den Haan Rotterdam (DHR) uit Capelle aan den IJssel.

Hiermee heeft het maritieme familiebedrijf uit 1922 het recht het koninklijk wapen en de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ voor de komende vijfentwintig jaar te dragen. DHR is in de loop der jaren uitgegroeid tot de grootste producent van navigatieverlichting, schijnwerpers en luchthoorns in Nederland en wereldwijd actief.

Bij de uitreiking bij DHR waren personeelsleden en familie aanwezig. Directeur Dignus den Haan, die als vierde generatie aan het roer staat van Den Haan Rotterdam, onthulde samen met burgemeester Lamers het wapenschild aan de gevel van het bedrijf. DHR is het enige bedrijf uit Capelle aan den IJssel dat het predicaat Hofleverancier voert.

Een Eeuw van Innovatie en Vakmanschap
Den Haan Rotterdam werd opgericht in 1922 door Marinus den Haan. Het bedrijf startte bescheiden in een werkplaats in het centrum van Rotterdam aan de Zalmhaven, maar groeide uit tot een vooraanstaande leverancier van maritieme verlichting. In 2008 verhuisde het bedrijf naar Capelle aan den IJssel, waar het zich verder ontwikkelde tot een internationale speler op het gebied van maritieme technologie.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog wist Den Haan Rotterdam, ondanks de moeilijke omstandigheden, te blijven innoveren en produceerde het bedrijf essentiële producten voor de binnenvaart en zeevaart. Na de oorlog breidde het bedrijf zijn productportfolio, door innovaties en overnames verder uit met navigatieverlichting en zoeklichten. In de jaren ’10 van deze eeuw moderniseerde Den Haan Rotterdam zijn productiefaciliteiten en begon het bedrijf te investeren in nieuwe technologieën, zoals LED-verlichting. Vandaag de dag staat het bedrijf bekend om zijn hoogwaardige producten die voldoen aan de strengste internationale normen. De combinatie van traditioneel vakmanschap en moderne technologie heeft geleid tot een breed scala aan producten die wereldwijd worden gebruikt door maritieme professionals.

Burgemeester Lamers sprak zijn bewondering uit voor de inzet en het doorzettingsvermogen van het bedrijf: “Den Haan Rotterdam is een trots voorbeeld van ondernemerschap en innovatie. Een maritiem bedrijf werkzaam voor de gehele Rotterdamse haven, maar gevestigd in Capelle. De toewijding en kwaliteit van generaties binnen dit familiebedrijf hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de maritieme sector én de economische groei van Capelle aan den IJssel. Zoals meer maritieme bedrijven dat vanuit Capelle doen ten behoeve van de maritieme regio Rotterdam. Het is een eer om dit predicaat te mogen overhandigen aan Den Haan Rotterdam.”

Directeur Dignus den Haan is trots op het predikaat. “Als vierde generatie van het familiebedrijf ben ik zeer verheugd op wat wij bereikt hebben. Dit dankzij de inzet van ons team, steun van mijn familie, onze (toeleverings-)partners en het stevige fundament, waar mijn voorgangers aan gebouwd hebben. Ik ben bedroefd, dat mijn vader dit helaas niet meer mee kan maken, maar ik weet zeker dat hij “groos” op ons zal zijn!”

Predicaat Hofleverancier
Het Predicaat Hofleverancier is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio én minimaal 100 jaar bestaan. Aan het toekennen van de onderscheiding gaat een groot onderzoek vooraf, onder meer door het Kabinet van de Commissaris van den Koning, de gemeente en diverse ministeries. Hierbij worden de arbeidsomstandigheden gecontroleerd en of er geen economische delicten zijn gepleegd. Het traject duurt gemiddeld een jaar.