MAN Rollo heeft bewezen de uitdagingen van Stage V onder controle te hebben door succesvol de Factory Acceptance Test van drie nieuw te leveren Stage V generatorsets te voltooien. Na het behalen van deze belangrijke mijlpaal zullen de drie sets – twee LNG- en één diesel-set – binnenkort uitgeleverd worden aan opdrachtgever Concordia Damen. De MAN motoren zijn daarmee de eerste gecertificeerde en uitgeleverde MAN motoren voor de 40 LNG-aangedreven binnenvaarttankers die Concordia Damen bouwt in opdracht van J.P. Morgan Asset Management, voor eindgebruiker Shell.

Volledig gecertificeerde Stage V oplossing
Peter Nieuwveld, Projectmanager bij MAN Rollo, is opgetogen over de succesvolle certificering. Hij vertelt: “We hadden er alle vertrouwen in dat we de test zouden doorstaan, maar het is natuurlijk fantastisch dat het dan vervolgens ook echt goed komt. In aanwezigheid van onze opdrachtgever heeft Lloyd’s Register de drie sets aan een hele serie tests onderworpen; bijvoorbeeld een alarmtest, verschillende statische belastingspunten, een dynamische test en een crashstop. Dit betekent dat wij als MAN Rollo nu als een van de eersten in de maritieme industrie een volledig gecertificeerde MAN Stage V oplossing kunnen leveren.”

Nauwe samenwerking
Het engineeringteam van MAN Rollo heeft de generatorsets aangepast en dynamisch getest voor deze Stage V toepassing in nauwe samenwerking met engineers van MAN en motormanagementspecialist Heinzmann. In maart had het team al succesvol een serie dynamische tests voltooid, waarna de sets op de proefstand verder werden gefinetuned. Iedere generatorset voldoet nu in iedere belastingsstap aan de eisen van Stage V.

Drie sets per maand, 40 maanden lang
Deze eerste drie MAN-sets worden deze week geplaatst in de eerste Parsifal-tanker, die inmiddels in Werkendam ligt. Daarna worden de volgende drie sets afgemaakt, waarna die ook naar Werkendam getransporteerd worden voor tanker nummer twee. Zo zullen er ruim drie jaar lang iedere maand drie Stage V motoren uitgeleverd worden. In totaal gaat MAN Rollo 80 MAN E3262LE262 LNG-sets van 495 ekW en 40 MAN D2676LE328 dieselsets van 277 ekW leveren. De LNG-sets dienen voor voortstuwing en boordstroom, de dieselsets dienen als back-up.