Deep Dig-It in actie. (foto Port of Rotterdam)

(Bron: TenneT en Port of Rotterdam)

Het consortium Van Oord-Hellenic is begonnen met het installeren van de kabels voor de aansluiting van het windpark Hollandse Kust (zuid). De onderwaterrobot Deep Dig-It, speciaal ontwikkeld door Van Oord, brengt de eerste twee kabels naar het Alpha-jacket. De kabels naar het Bèta-platform volgen in 2021.

Het Hollandse Kust (zuid) offshore windpark ligt 22 kilometer uit de kust van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De zeekabels verbinden de twee platforms op zee met het hoogspanningsstation De Maasvlakte en de Randstad 380 kV- Zuidring. Via het landelijk hoogspanningsnet gaat de windenergie vervolgens naar de stroomgebruiker in het land. Het consortium Van Oord-Hellenic Cables installeert en begraaft de zeekabels die de ingang van Europa’s drukste goederenhaven, de haven van Rotterdam, kruisen.
De hoogspanningsverbinding van 1400 MW zal in 2022 voltooid zijn en de windparken leveren uiteindelijk voldoende elektriciteit voor het jaarlijks verbruik van 1,6 miljoen huishoudens. Daarmee draagt dit offshore windpark aanzienlijk bij aan de doelstelling van de Nederlandse overheid om in 2023 in totaal 3,5 GW aan geïnstalleerd vermogen windenergie op zee te realiseren.
Met de oplevering van Borssele Alpha en Beta dit jaar is de eerste 1,4 GW gerealiseerd. Na Hollandse Kust (zuid) Alpha en Beta volgt Hollandse Kust (noord). Tot 2030 realiseert TenneT in de Nederlandse Noordzee nog eens 6,1 GW aan hoogspanningsverbindingen voor windparken.

Graafmachine
Deep Dig-It rijdt onbemand over de zeebodem en maakt een diepe sleuf voor de kabels door de zeebodem vloeibaar te maken. Tegelijkertijd legt deze onderwater graafmachine de kabels in de sleuf en maakt deze weer dicht. Deze nieuwe trencher is de een van de allergrootste en meest krachtige in zijn soort. Hij weegt 125 duizend kilo, is ruim 17 meter lang, meer dan 8 meter hoog, en 11 meter breed. De Deep Dig-It heeft een enorm vermogen, vergelijkbaar met maar liefst twee Leopard-tanks (2500 pk) en kan daarmee de kabels tot meer dan 5,5 meter diepte begraven in zeer harde grond. De Deep Dig-It wordt aangestuurd vanaf Van Oords offshore installatieschip MPI Adventure, die tevens is uitgerust met een kraan die de Deep Dig-It te water laat en er weer uithaalt.