‘Mooi dat we onze loyaliteit kunnen tonen.’

Zeevarenden kunnen dankzij luchtbruggen van KLM weer worden ingevlogen ter aflossing van hun collega’s, die inmiddels al maanden extra aan boord zijn. Zij konden door de coronapandemie niet van boord, maar krijgen nu weer de kans om thuis bij hun families te zijn. KLM komt hiermee tegemoet aan het verzoek van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

Wereldwijd wachten meer dan 150 duizend zeevarenden al maanden op aflossing. Voor de Nederlandse reders gaat het om zo’n twaalfduizend zeevarenden. Het transport over zee geldt als logistieke ruggengraat van de wereldhandel. Maar liefst 90 procent van alle goederen wordt over zee vervoerd. Om de zeeschepen veilig te kunnen laten varen is het reizen van zeevarenden van en naar zeeschepen essentieel.

,,De coronapandemie heeft geleid tot ernstige reisrestricties, die ook nog eens van land tot land verschillen. Geannuleerde vluchten kwamen daar bovenop. Zo werd het in korte tijd vrijwel onmogelijk voor zeevarenden om van de zeeschepen naar huis te reizen en andersom’’, zegt directeur Annet Koster van redersvereniging KVNR. ,,We zijn KLM zeer erkentelijk dat dit initiatief door hen is omarmd en dat de luchtbruggen nu realiteit zijn. Dat brengt zeevarenden, hun families en reders rust.’’

De (Nederlandse) reders hebben het meest behoefte aan luchtbruggen tussen enerzijds Amsterdam, dat dichtbij veel grote zeehavens in Noordwest-Europa ligt, en anderzijds de Filippijnen, Rusland, Oekraïne, Indonesië en Polen, woonlanden waar de meeste zeevarenden vandaan komen.
KLM vliegt nu al tussen Amsterdam en Warschau en was eind mei in overleg met Russische en Oekraïense overheden en luchtvaartautoriteiten om toestemming te krijgen voor vluchten naar Kiev en Sint Petersburg. Sinds 26 mei vliegt KLM vier keer per week tussen Amsterdam en Manilla met Bangkok als tussenstop.

Harm Kreulen, directeur KLM Nederland: ,,KLM is sinds lang een grote wereldwijde vervoerder van zeevarenden. Mooi dat we onze loyaliteit aan dit segment kunnen tonen met deze ’luchtbrug’. Het initiatief past ook helemaal in het weer verder opstarten van ons netwerk.’’