Rotterdam – Begin december zijn de laatste desktopbrugsimulatoren geïnstalleerd bij STC Group. Op de locaties in Katwijk, Stellendam en aan de Lloydstraat in Rotterdam kunnen studenten van het mbo College Maritiem & Techniek nu in totaal op 46 desktopbrugsimulatoren werken.
 
Dankzij de desktopsimulatoren kan er gedifferentieerder en praktijkgerichter les worden gegeven aan studenten van de maritieme opleidingen. Bovendien kunnen er meer studenten tegelijk aan de slag. De nieuwe simulatoren passen in de overtuiging van STC Group dat het van groot belang is om eigentijds en toekomstbestendig onderwijs aan te bieden.
 
‘Iedere simulator beschikt over drie schermen voor ECDIS, Radar en een buitenbeeld met instrumenten. De student kan daarnaast door middel van een aparte box met onder andere telegraaf- en roerhendels eenvoudig met het schip manoeuvreren. Bovendien kan een student via een hoofdtelefoon over een gesimuleerde VHF-radio communiceren met de docent en andere studenten’, vertelt projectmanager Joep Bonten.
 
De desktopbrugsimulatoren zijn geleverd en geïnstalleerd door Wärtsilä Voyage Limited. Zij wonnen in april 2019 een Europese aanbesteding. De eerste drie lokalen werden in de zomer van 2019 opgeleverd, het laatste lokaal was in de eerste week van december gereed.
 
De aanschaf en installatie van deze nieuwe simulatoren is uitgevoerd vanuit het project Samen Sterk voor de Toekomst op Rotterdam-Zuid. Dit project kwam tot stand met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.