Kooiman Marine Group heeft opdracht gekregen van Havenbedrijf Antwerpen voor het ontwerp en de bouw van 2 aluminium patrouillevaartuigen. Met de bestelling van de hybride handhavingsvoertuigen ngeeft het Havenbedrijf Antwerpen de duurzaamheids- en veiligheidsambities van de Antwerpse haven nog meer inhoud. De innovatieve hybride vaartuigen zijn ontwikkeld door Kooiman Engineering en worden gebouwd door Scheepswerf Gebr. Kooiman, beiden te Zwijndrecht.

De afmetingen van de vaartuigen zijn Loa 25.0m breedte 5.4m, holte 3.1m en diepgang 1.36m. Het schip kan een maximale snelheid behalen van 35 km/h op basis van de diesel voorstuwing, op de hybride voortstuwingsinstallatie kan een snelheid behaald worden van 22 km/h.

De vaartuigen zijn uitgerust met een batterijpakket, waarmee 2,5 uur uitsluitend elektrisch met 9km/h gevaren kan worden. Daarnaast beschikken de vaartuigen over twee andere energiemodi om volledig op diesel of hybride te varen. Een uniek systeem dat zorgt voor minder brandstofverbruik en een minimale CO2-uitstoot. Bovendien zorgen de roetfilter en de geïntegreerde uitlaatgassennabehandeling ervoor dat minder schadelijke stoffen (SOx/NOx) vrijkomen. De levering is gepland voor het najaar van 2020.

De vaartuigen zijn een doorontwikkeling van een eerder door Kooiman Marine Group ontworpen, gebouwd en geleverd patrouillevaartuig. De succesvolle realisatie van dit eerste schip krijgt nu vervolg.