Het nieuwe scheepstype van Spliethoff met twee KenzFigee kranen

De in Zaandam gevestigde leverancier van offshore hijsapparatuur KenzFigee levert de portaalkranen voor twee nieuwe, multifunctionele DP2 type-B schepen van rederij Spliethoff uit Amsterdam. De schepen worden gebouwd bij de Mawei Shipyard in China.

Jan van de Nes

De twee afneembare portaalkranen zijn ontwikkeld voor het verplaatsen van pijpen van een pijpen-behandelingsplatform naar het laadruim en vice versa. De elektrisch aangedreven portaalkranen krijgen ook een anti-slinger- en halfautomatisch bewegingssysteem waarmee ze onbemand in het laadruim kunnen werken; vooral tijdens operaties bij olie- en gasplatforms.
Elke kraan krijgt een SWL-capaciteit van 140 ton, een breedte van 19,18 meter en een gewicht van 168 ton. De lengte is verstelbaar. Ze worden gebouwd, geassembleerd en getest op het terrein van KenzFigee in Zaandam. Daarna worden ze gedemonteerd en naar de Mawei Shipyard verscheept voor installatie op de B-type schepen in 2021.
Dit type schip combineert een multifunctioneel schip met een DP2, met stationaire capaciteit tot windkracht 6 en is daardoor geschikt om grote volumes en zware lading direct offshore aan de rigs en platforms aan te leveren. De verwerkingscapaciteit is aanzienlijk hoger dan bij bestaande offshore bevoorradingsschepen.