De Cama bezig met het opruimen van vooral veel hout bij Sambeek, daags na de overstromingen in Limburg.

Behalve veel verdriet en angst hebben de overstromingen in het zuiden van het land ook voor een ongekende hoeveel schade en rommel gezorgd in de rivieren en uiterwaarden. Het zal nog lang duren voordat alles is opgeruimd.

Ellen Lengkeek

Het water in Limburg, maar ook in België en Duitsland, heeft tijdens de overstromingen met z’n enorme kracht een enorme berg spullen met zich meegetrokken. Spullen van ondergelopen winkels, huizen, bedrijven, campings, je kunt het bijna niet bij elkaar bedenken. Bij het zakken van het water werd daags na de overstromingen in Limburg de enorme puinhoop zichtbaar: koelkasten, heel veel kliko’s, huisraad, knuffels van kinderen, kleding, campingspullen en ontzettend veel drijfhout en boomstammen waar ook de binnenvaart en sluizen last van hebben.
Martijn van de Boogaard was er snel bij om samen met zijn compagnon Corné Buijs en hun kraanschip Cama rommel op te ruimen bij sluis Sambeek waar problemen waren met de stuw en schade dreigde te ontstaan. Van de Boogaard houdt zich normaal gesproken bezig met baggerwerk, overslag van materialen als zand, stortsteen, grond, klei en veel hijswerk. Vorig jaar zette hij nog een nieuwe sterke kraan op z’n schip.
,,Ik ben direct aan de slag gegaan voor Rijkswaterstaat om eerst de betonning voor de stuwen bij Sambeek weg te halen en de dagen erna van alles wat voorbij dreef. In drie dagen tijd hadden we al vierhonderd ton puin uit het water gehaald. Van alles en nog wat: huisraad, kussens, zelfs een op drift geraakte caravan kwam voorbijdrijven. Maar toch vooral heel veel hout en boomstammen die het varen bemoeilijken in de Maas.”
Er zijn direct vijf punten aangewezen door Rijkswaterstaat waar de rommel uit de rivieren verzameld kon worden. Ook om te voorkomen dat rommel toch uiteindelijk in de Noordzee terechtkomt.
Veel mensen bieden nog altijd hulp aan bij het opruimen. Rijkswaterstaat zegt dat vooral veilig te doen en wijst ook op het al bestaande initiatief Maas Cleanup Day dat op 18 september wordt gehouden. Bij de vorige Maas Cleanup Day kwamen al meer dan vijfduizend vrijwilligers in actie. Van Eijsden tot de Mookerhei, van het bedrijfsleven tot activisten.