Op vrijdag 23 oktober jl., hebben de Suez Canal Authority (SCA) en Royal IHC (IHC) met succes snijkopzuiger HUSSEIN TANTAWY te water gelaten. De tewaterlating vond plaats op de scheepswerf van Royal IHC in Krimpen a/d IJssel.

De HUSSEIN TANTAWY is een van de twee schepen voor SCA die momenteel in aanbouw zijn bij IHC. Zusterschip MOHAB MAMEESH werd afgelopen mei te water gelaten en zal naar verwachting eind dit jaar op proefvaart gaan. Beide schepen behoren tot de grootste schepen in hun soort en zijn beide specifiek ontworpen door IHC in nauwe samenwerking met SCA.

Net als de MOHAB MAMEESH is de HUSSEIN TANTAWY een 29.190kW snijkopzuiger die zal worden gebruikt om het Suezkanaal te onderhouden en te verbeteren. Het schip, gekenmerkt door zijn lange slanke vorm en hoge spudtorens, heeft een totale lengte van 147,4 meter en een maximale baggerdiepte van 35 meter. Uitgerust met een één onderwater- en twee binnenboord baggerpompen, zal het totaal geïnstalleerde snijkopvermogen 4.800 kW bedragen.

“We zijn verheugd dat onze nauwe samenwerking met SCA heeft geresulteerd in de tewaterlating van deze twee krachtige en indrukwekkende schepen. Deze schepen zijn een bewijs van de succesvolle samenwerking tussen onze twee bedrijven en de vastberadenheid, toewijding en professionaliteit van alle betrokkenen. Dit heeft ervoor gezorgd dat deze schepen op tijd en volgens specificatie kunnen worden geleverd in deze uitzonderlijk uitdagende tijden, ” zegt IHC’s CEO Gerben Eggink.