Drie generaties Hoogendoorn in beeld. Van links naar rechts: Corné, Cees, Dick en Stefan Hoogendoorn.

Op bijgaande foto vonden zij elkaar. Trots kijken drie generaties van Hoogendoorn MBI in de lens. Oprichter Cees Hoogendoorn, zijn zoon Dick Hoogendoorn en de beide kleinzoons Stefan en Corné Hoogendoorn. De laatste twee zijn per 1 januari 2020 aan de directie van dit mooie familiebedrijf toegevoegd.

Wout Pluijmert

Terecht trots, want Hoogendoorn MBI, volgend jaar zestig jaar in Werkendam actief in maritieme betimmeringen en interieurbouw, floreert. Een onderneming die, mede door haar imposante geschiedenis, graag vooruitkijkt. Stefan en Corné Hoogendoorn groeiden op in het bedrijf aan de Merwede. Dick Hoogendoorn weet dat het moment van opvolging eraan komt. Hij neemt er de tijd voor om zijn ambitieuze zoons voor te bereiden op de bedrijfsovername. Op 1 januari werden Stefan (33) en de 30-jarige Corné formeel aan de directie toegevoegd. Dick Hoogendoorn leidt het bedrijf als algemeen directeur, Stefan Hoogendoorn is commercieel directeur, Corné Hoogendoorn technisch directeur. Bij Hoogendoorn Maritieme Betimmeringen en Interieurbouw werken 125 betrokken medewerkers, waarvan 35 op kantoor. Daarnaast maakt Hoogendoorn MBI gebruik van zzp’ers en ingeleende partijen.

Verantwoordelijk
Stefan Hoogendoorn was 20 jaar toen hij in het bedrijf van zijn vader actief werd als timmerman. ,,Ik heb vervolgens veel afdelingen doorlopen. Ik ging calculeren, droeg bij aan de planning, maakte deel uit van de buitenploeg, was betrokken bij de verkoop op het gebied van de interieurbouw. Sinds 2016 richt ik mij qua verkoop binnen de maritieme tak op de sterk aantrekkende binnenvaart, zeevaart, passagiersvaart, jachten en de offshore. Maar ook de werkvoorbereiding laat ik nog niet los.’’
,,Vanaf nu ben ik eveneens verantwoordelijk voor de interieurtak van Hoogendoorn MBI. Dat heeft betrekking op de inrichting van hotels, de zorg- en welzijnssector en bij particulieren, het volledige commerciële verhaal. Enorm breed dus.’’
Corné Hoogendoorn begon als 16-jarige in het bedrijf als timmerman en doorliep eveneens alle facetten binnen de onderneming. Snel werd duidelijk dat hij zich als een vis in het water voelt binnen het technisch deel van Hoogendoorn MBI. Hij werd projectleider binnen de interieurprojecten en stuurt het beheer van het machinale bedrijfspark, de vakmensen en ingeleend personeel aan. Hij is tevens volledig verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding in de interieurbouw.

Orderportefeuille
,,In maart starten wij met een groot project binnen de passagiersvaart’’, vertelt Stefan Hoogendoorn. ,,Wij bouwen een in Servië gebouwd schip volledig af bij Vahali Shipyards in Gendt. De oplevering is aan het einde van 2020. Daarnaast lopen binnenvaart- en offshoreprojecten en afbouw van jachten tot 36 meter goed door.’’ De sector interieurbouw heeft onlangs het project NH Hotel in Amsterdam opgeleverd. Ook het luxe Thermen Berendonck in Wijchen was in 2019 een bijzonder project. In dat segment lopen de opdrachten eveneens goed door. Kortom, de orderportefeuille is goed gevuld.

Stefan en Corné Hoogendoorn zijn trots op wat er tot stand is gebracht. ‘Hun bedrijf’ is opgericht door opa Cees, die in de Boterstaat in het centrum van Werkendam begon. Na drie verhuizingen landde het aan de Biesboschhaven, waar die belangrijke kade aan open water ter beschikking kwam. In 1992 nam de nu 58-jarige Dick Hoogendoorn het stokje van zijn vader over. ,,De vraag wanneer mijn broer en ik het stokje overnemen is niet aan de orde’’, stelt Stefan. ,,Ik hoop dat mijn vader zolang als mogelijk in het familiebedrijf blijft.’’

Traditie
De Hoogendoorns hebben een hechte band. ,,Elke maandagavond schuiven onze gezinnen bij vader en moeder aan tafel aan’’, vervolgt Stefan. ,,Dat is traditie. Evenals het maandelijkse sparren, in een restaurant, tussen onze nu driekoppige directie. Daarnaast komt het voltallige personeel elke laatste vrijdag van de maand een middag bijeen voor een hapje en drankje. Dan wordt alles binnen het bedrijf met directie, managementteam en personeel besproken. Klanten en leveranciers kunnen dan ook aanschuiven.’’ De derde generatie is er klaar voor. De vierde generatie, de zoons Dean en Boyd van Stefan Hoogendoorn en dochter Esmée van Corné Hoogendoorn, komt er mogelijk aan.