Dit jaar vond de 5e editie van ‘s werelds eerste maritieme acceleratieprogamma PortXL plaats. Innovatieve start-ups en scale-ups vanuit de hele wereld namen deel aan het 100 dagen durende programma dat dit jaar – in verband met Corona – online plaatsvond. Tijdens dit acceleratieprogramma worden de jonge bedrijven klaargestoomd voor een vliegende start op de markt.

Op 25 juni 2020 presenteerden de 22 start-ups en scale-ups tijdens een digitaal event hun eindresultaten. Havenbedrijf Rotterdam tekende met twee veelbelovende initiatieven een samenwerkingscontract en heeft met nog drie andere deelnemers een concrete verkenning tot samenwerking lopen. ‘De Rotterdamse haven is een broedplaats voor vernieuwing. Door het innovatieprogramma PortXL stimuleren we innovators uit de hele wereld mee te bouwen aan de haven van morgen. We zijn trots op de behaalde resultaten en zien uit naar de samenwerking met deze jonge bedrijven en verwachten dat hun initiatief zal bijdragen aan het veiliger, efficiënter, slimmer en duurzamer maken van onze haven’, aldus Vivienne de Leeuw, CFO van Havenbedrijf Rotterdam.

Samenwerkingsovereenkomsten
Een van de initiatieven waar het Havenbedrijf Rotterdam een pilot mee gaat doen is T-Mining. Dit bedrijf wil door middel van de toepassing van blockchain een pilot doen in de Rotterdamse haven om de beveiliging van containervervoer verder te verbeteren.

Daarnaast start het Havenbedrijf ook een pilot met het bedrijf InnoTractor. Doel van deze pilot is te bekijken of ladingafhandeling efficiënter gemaakt kan worden door het inzichtelijk maken van data. Door het inzichtelijk maken van ladingsstromen via de haven van Rotterdam, kunnen op basis van trendinformatie en afgestemde planningen, beslissingen gemaakt worden die de ladingsafhandeling verder kunnen verbeteren. In deze pilot wordt getest of en hoe dit het beste werkt.

Naast de ondertekening van deze twee overeenkomsten zijn er ook nog andere samenwerkingen met veelbelovende PortXL deelnemers:

Evertracker
Evertracker biedt een online platform om vanuit één plek de logistiek binnen de productieketen wereldwijd te verbinden en de ladingeigenaar de mogelijkheid te geven om te sturen. Samen met het Havenbedrijf en Portbase verkent Evertracker de toegevoegde waarde van het delen van data tussen de betrokken partijen.

Macomi
Macomi biedt ‘advanced analytics’ software en is met hun platform gespecialiseerd in het gebruik van kunstmatige intelligentie, simulatie en algoritmen voor de optimalisatie van processen. Met hun producten helpt Macomi het Havenbedrijf het complexe spoornetwerk te begrijpen en te kunnen analyseren, om zo een bijdrage te leveren aan de ambitie voor een efficiëntere vervoersverdeling over verschillende modaliteiten.

BioRaiser
De toepassing van het product OilSorbio van BioRaiser is gericht op het opruimen van (gelekte) olie. De onderscheidende factor is de biologische afbreekbaarheid van OilSorbio. Het Havenbedrijf gaat binnenkort -samen met HEBO- een demonstratiepilot doen.