Kees Turnhout: ,,Den Helder bereidt zich optimaal voor om als hydroport straks een hub-rol te vervullen in de toekomstige waterstofeconomie.’’ (foto Port of Den Helder)

De toekomst van de haven van Den Helder staat in het teken van de energietransitie op de Noordzee. De offshorehaven zal nog zeker tien tot vijftien jaren nodig zijn voor het bevoorraden en onderhoud van de circa 150 olie- en gasproductie installaties in de zuidelijke Noordzee. Daarnaast wordt de haven klaargestoomd voor de productie van blauw waterstofgas, het verwerken van groen waterstofgas en de omschakeling naar offshore windparken-onderhoud.

Jan van de Nes

,,Natuurlijk zullen we niet abrupt van het ene moment op het andere overschakelen van dienstverlening aan de olie- en gasindustrie naar de windenergie’’, zegt plaatsvervangend directeur van de NV Port of Den Helder Kees Turnhout, met een lach. ,,We zijn al een aantal jaren bezig met onderhoudstaken voor de windparken en dat zal de komende tijd steeds meer toenemen. Daarnaast zien we duidelijk een verandering in het takenpakket van de logistieke dienstverleners die van onze haven gebruik maken. Dat schuift steeds meer op in de richting van windenergie. Daarom bereiden we ons voor op die essentiële verandering.’’
Turnhout legt uit dat de windparken steeds verder van het land worden neergezet. Dat maakt de aanleg van elektriciteitskabels duurder wordt en leidt tot spanningsverlies ‘onderweg’ vanwege de lengte van de kabels. ,,Daarom wordt er gewerkt aan waterstofgasproductie in zowel Den Helder als later ook op zee.’’

Hij verwacht dat de energiemaatschappijen vanaf het jaar 2030 de windenergie op zee omzetten naar waterstofgas via elektrolyse. De elektrolyzers worden geplaatst op centraal gelegen productieplatforms en produceren op die platforms waterstofgas.
,,Gasunie werkt plannen uit voor het doorpompen van het waterstofgas via bestaande of nieuwe gasleidingen vanaf de aanlandingsplaats hier in de kop van Noord-Holland naar industriegebieden verderop in Nederland’’, zegt hij. ,,Zoals we dat nu doen met aardgas vanaf de Noordzee vanaf het Helderse industrieterrein Oostoever, waar een groot gasbehandelingsstation van NAM gevestigd is. De rol van doorvoerhaven van Noordzeegas gaat straks over naar het waterstofgas vanaf de Noordzee.’’

Blauwe waterstof
Den Helder werkt aan plannen voor een waterstofgasproductie-unit waarbij aardgas wordt gebruikt om waterstof te maken. Hierbij komt CO2 vrij, maar die zal worden opgevangen en opgeslagen in leeg gekomen aardgasvelden in de Noordzee. ,,Op deze wijze is blauwe waterstof klimaatneutraal en kan het uitstekend dienst doen als brandstof voor toepassing in de chemische en procesindustrie en voor de productie van elektriciteit’’, weet Turnhout.
De blauwe waterstoffabriek (projectnaam H2Gateway) wordt mogelijk gevestigd op het industrieterrein Oostoever, waar dus reeds het gasbehandelingsstation van de NAM gevestigd is.
Daarnaast wil Port of Den Helder een ‘groen’ waterstoftankstation realiseren in de nieuwe binnenhaven Kooyhaven onder de projectnaam ZephyrosNHN.
Omdat vanaf circa 2030, 2035 groene waterstof vanaf de Noordzee-windparken komt, werkt PoDH nauw samen met de andere zogeheten hydroports in Nederland (Amsterdam en Eemshaven), waar groene waterstoffabrieken worden gebouwd en/of groene waterstof kan worden aangeland. Beide andere hydroports hebben reeds laten weten het Helderse initiatief toe te juichen, aldus Kees Turnhout.