We zijn trots dat we samen met RWE de kans krijgen van de Nederlandse overheid om de Ocean Battery marktrijp te gaan maken voor grootschalige energieopslag op Noordzee. Dit is één van onze strategische groeimarkten. Hollandse Kust West VII is aangewezen als Windpark op zee om systeemintegratie te gaan demonstreren ofwel het energiesysteem van de toekomst waarbij 100% duurzame elektriciteit en groene waterstof geproduceerd gaat worden om onze samenleving te verduurzamen.

Met deze blauwdruk voor de toekomst die door het team van RWE is ontwikkelt wordt de basis gelegd voor ons toekomstige energiesysteem. Grootschalige energieopslag met de Ocean Battery is daarbij cruciaal om de continuïteit en stabiliteit van het elektriciteitsnet te kunnen garanderen bij grootschalige productie op basis van duurzame bronnen. Dit is nodig omdat de productie niet langer bepaald wordt door de vraag zoals bij conventionele centrales, maar steeds meer bepaald gaat worden door de weersomstandigheden. Toch willen we allemaal dat het licht ’s nachts aanblijft ook als het niet waait. Daarvoor is opslag noodzakelijk.

Gelijktijdig is (kosten)efficiënte productie van groene waterstof zonder een energieopslagsysteem zoals de Ocean Battery onmogelijk. De electrolyzers die daarvoor noodzakelijk zijn hebben een constante input nodig en kunnen economisch niet rendabel draaien als ze alleen worden ingezet als het hard waait.
Met de ontwikkeling van dit windpark kunnen ca. 1 miljoen huishoudens van duurzame energie worden voorzien. “Dit is dan ook een unieke kans voor Ocean Grazer om onze disruptieve technologie te demonstreren en wij zijn dan ook trots dat ons systeem onderdeel uitmaakt van deze blauwdruk voor de toekomst. Het winnen van deze tender is dan ook de erkenning van grote marktpartij zoals RWE en de Nederlandse overheid als innovatief concept dat een prominente rol in zal nemen in de energietransitie” zegt CEO Frits Bliek van Ocean Grazer. “Op die manier draagt de Ocean Battery bij aan de ambitieuze doelstellingen van Nederland om 21 Gigawatt aan offshore capaciteit te gaan ontwikkelen voor 2030 en dit door te laten groeien naar 70 GW in 2050.

De modulaire opzet van de Ocean Battery maakt het in principe mogelijk om gigawatt uren aan elektriciteit op een kosten-efficiënte en milieuvriendelijk manier op te slaan op de bodem van de zee of een meer. Doordat de technologie gebruik maakt van de al decennia lang uit ontwikkelde ‘Pumped Hydro Storage’ technologie (technologie van een waterkrachtcentrale) is deze zeer betrouwbaar en heeft het ook een lange levensduur waarbij fluctuaties als gevolg van veranderende weersomstandigheden moeiteloos continu kan gaan compenseren. Dit is echt fundamenteel anders dan elektrochemische batterijen en dit zijn cruciale eigenschappen voor grootschalige opslagsystemen voor producenten van elektriciteit.

De wereld verandert razendsnel. Het tempo waarin de aarde opwarmt én de onze honger naar energie blijft groeien. De recente ontwikkelingen daarbij op de energiemarkt stellen ons voor grote uitdagingen. Onder de huidige marktomstandigheden verdient ons
systeem zich in enkele jaren terug door prijsfluctuaties op de energiemarkt zo groot zijn. Die fluctuaties reflecteren de overschotten en tekorten aan elektriciteit op de markt en de Ocean Battery maakt het mogelijk om overschotten tijdelijk op te slaan en ze weer te verkopen op het momenten dat er tekorten zijn. Zo voorkom je dat overschotten aan windenenergie op de markt gedumpt moeten worden als het hard waait en weinig waarde heeft. Zo maken wij duurzame energie nog concurrender met conventionele opwekking en vallen alle barrières weg om volledig over te stappen op duurzame energie.
Frits: “Om als innovatieve startup onderdeel uit te maken van dit eerste unieke systeemintegratie project, zal ons als bedrijf ongetwijfeld weer nieuwe mogelijkheden opleveren. De tijd is rijp. We zijn er meer dan ooit klaar voor.”