De Noorse energiemaatschappij Equinor en de Noorse regering hebben een plan uitgewerkt om een hoge gasexport naar West-Europa te realiseren om aan de vraag te voldoen die ontstaan is door de Oekraïne-crisis.

Equinor heeft ‘verhoogde productievergunningen’ gevraagd en gekregen voor de gasvelden Oseberg, Troll en Heidrun. Deze maken het mogelijk de gewenste hoge gasproductie uit deze velden te handhaven, in ieder geval gedurende de zomermaanden van 2022.

Het Oseberg-veld kan de gasexport in de periode tot 30 september verhogen met een miljard kubieke meter. Dit is een stijging van 15 tot 20 procent voor het huidige productiejaar, waardoor de totale productie dit jaar uitkomt op ongeveer 7 miljard kubieke meter gas.

Het Heidrun-veld kan de gasexport voor het kalenderjaar 2022 met 0,4 miljard kubieke meter verhogen. Dit is een toename van circa 30 procent. Volgens Equinor voldoet ongeveer 1,4 miljard kubieke meter aardgas aan de behoefte van ongeveer 1,4 miljoen woningen in Europa voor een periode van twaalf maanden. Het Troll-veld mag de productie verhogen met 1 miljard kubieke meter (tot 38 miljard kubieke meter op jaarbasis) wat neerkomt op een verhoging van iets minder dan 3 procent voor dit jaar. De kans bestaat wel dat andere velden – die enige overloop hebben met het Troll-veld – hierdoor enig productieverlies zullen leiden.

Volgens het ministerie levert Noorwegen 20 tot 25 procent van het gasverbruik in de EU en het VK en wordt het Noorse gas aan Europa geleverd via een uitgebreid netwerk van onderzeese pijpleidingen.
Een uitzondering vormt de fabriek voor vloeibaar aardgas (LNG) in Hammerfest in Noord-Noorwegen, die momenteel buiten bedrijf is na een brand in 2020. Wanneer de productie deze maand wordt hervat, zal deze fabriek wat extra gas toevoegen aan de wereldmarkt. Gas wordt verkocht op de wereldmarkt, waar de Noorse productie goed is voor twee tot drie procent. Het ministerie denkt dat in de nabije toekomst meer import van LNG naar Europa cruciaal zal zijn.