Het grote platform verlaat de Italiaanse Piomboni-werf (Marina di Ravenna) op de barge van Heerema Marine Contractors nummer H-408. (foto TotalEnergies)

Ondanks het besluit van het Deense parlement van ruim een half jaar geleden om helemaal af te zien van fossiele brandstoffen, heeft de Deense regering aan energiemaatschappij TotalEnergies toestemming gegeven het Tyra-gasveld weer in productie te brengen.

TotalEnergies heeft daarvoor een nieuw accommodatie- en besturingsplatform laten bouwen in Italië, dat onlangs door Heerema is opgehaald en naar Denemarken is vervoerd. Daar zal Heerema’s Sleipnir het platform installeren.

De nuts- en woonvertrekken zijn 32,5 meter hoog en hebben zeven dekken, waaronder een helidek. Het platform heeft in totaal een oppervlakte van 3500 vierkante meter. De unit heeft ook een controlekamer en een watersysteem dat zeewater omzet in drinkwater en bluswater.

Noodstroom voor het Tyra II-veld zal ook vanuit deze unit worden geleid. Het Tyra II-nuts- en woongebouw is een van de vijf resterende modules – inclusief de verwerkingsmodule en drie Tyra West-putkop- en risermodules – die moeten worden geïnstalleerd en ingeschakeld voordat het gasveld weer in bedrijf is. Begin 2022 heeft Sembcorp Marine al drie putkop- en riser-topsides gebouwd en geleverd voor de herontwikkeling van het gasproject. De drie Tyra West wellhead- en riser-topsides zijn vervoerd door het Nederlandse zwaar transportschip Bigroll Beaufort.