Fugro’s diepzee autonome onderwatervoertuig Echo Surveyor en de robotachtige zeebodemboor Seafloor Drill 2 halen de geofysische gegevens boven.

Het Japanse olie- en gasbedrijf Inpex heeft met Fugro een groot contract afgesloten voor onderzoek op zee voor het project Abadi Liquefied Natural Gas (LNG) in Indonesië, ten zuidoosten van Oost-Timor

Jan van de Nes

Het in Leidschendam gevestigde Fugro gaat geofysische en geotechnische onderzoeken uitvoeren, plus de bijbehorende studies voor front-end engineering design voor offshore productiefaciliteiten en voor de onderzeese pijpleiding naar de onshore LNG-terminal. Het onderzoekscontract is toegekend door Inpex Masela Ltd., een dochteronderneming van Inpex.
De geo-gegevens worden verkregen via Fugro’s diepzee autonome onderwatervoertuig Echo Surveyor en de robotachtige zeebodemboor Seafloor Drill 2. Deze worden afzonderlijk ingezet vanuit Indonesische ondersteuningsschepen.
Inpex en Shell ontwikkelen Abadi via een offshore productiefaciliteit en een onshore LNG-fabriek met een capaciteit van 9,5 miljoen ton per jaar, voor een geschatte investering van 20 miljard dollar. Fugro stelt in de Arafura Zee nogal wat technische uitdagingen te moeten overwinnen vanwege hellingstabiliteit, regionale seismische activiteit, subsea faulting (kans op problemen bij kabels en pijpleiding leggen) en carbonaatafzettingen.
Inpex heeft reeds eind februari memoranda van overeenstemming ondertekend met PT PLN Persero en PT Pupuk (afnemers van het gas) voor de langlopende binnenlandse levering van LNG en voor pijpleidingen voor aardgas vanuit het Abadi LNG-project.