31 miljoen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legt 31 miljoen euro op tafel voor de aanleg van walstroom voor zeeschepen en daarmee een schonere lucht in havens. Het kabinet heeft een pakket met een aantal maatregelen ingezet om de uitstoot van stikstof terug te dringen en verder te verduurzamen. De aanleg van walstroom in zeehavens is één van de maatregelen. Walstroom vermindert stikstofemissies en geluidshinder, omdat schepen niet meer hun eigen elektriciteit hoeven op te wekken.
Havenbeheerders en andere initiatiefnemers kunnen vanaf nu de subsidie aanvragen: per project maximaal 35 procent van de investeringskosten met een maximum van 5 miljoen euro.

———

Niet betalen
Oeps, dat ging even helemaal mis maar gelukkig voor de eigenaren van twee viskotters uit Urk hoeven ze niet te betalen voor het lostrekken van een internetkabel op de bodem van de Noordzee. De rechter kwam eraan te pas en die oordeel in het voordeel van de schippers. De schade liep op tot een half miljoen euro per kabel.

———


Alberta Koldewijn overhandigt namen het Havenbedrijf de mobieltjes aan Victor Ketellapper, gorillaverzorger van de Diergaarde. Foto: Diergaarde Blijdorp.

Mobieltjes voor gorilla’s
Havenbedrijf Rotterdam heeft 800 afgeschreven telefoons gedoneerd aan Diergaarde Blijdorp. Blijdorp zamelt mobieltjes in, omdat daarin de grondstof coltan zit. De westelijke laaglandgorilla is in Afrika ernstig bedreigd, onder andere door de vernietiging van hun leefgebied door het delven van deze grondstof. Coltan is zeldzaam. Dus is het aantrekkelijk om oude mobieltjes te demonteren om deze grondstof te verzamelen.

———

6 weken balen
Zover is de wachttijd opgelopen voor een nieuw vaarbewijs bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidseisen. Dat komt volgens het CBR door de invoering van een noodwet over Europese opleidingseisen voor schippers, die er flink van balen.

———


Aanleg van de Brouwersdam, onderdeel van de Deltawerken. Foto Rijkswaterstaat.

Sint Elisabethsvloed
In het Biesbosch MuseumEiland is de expositie ‘600 jaar Sint Elisabethsvloed – De kracht van het water!’ geopend. Precies 600 jaar geleden, in de nacht van 18 op 19 november 1421, vond de Sint Elisabethsvloed plaats, een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis. Rijkswaterstaat en de waterschappen grijpen dit aan om de gevolgen te tonen van leven in een land dat is doorsneden met grote rivieren en voor de helft onder zeeniveau ligt. In het Hoogwaterbeschermingsprogramma wordt gewerkt aan het grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 1500 kilometer dijken
en 500 sluizen en gemalen worden de komende
dertig jaar versterkt.

———

25.000 vacatures staan de komende jaren open in de haven van Rotterdam, zo wordt verwacht.

———

Ook afmeerpalen
Het Havenbedrijf zet zich vaker in voor de dierentuin. Zo schonk het de Oceaniumboot waarmee bilgewater uit schepen wordt gehaald zodat vissen, konings- en ezelspinguïns, ijsberen en zeeleeuwen in en rond het Oceanium in echt zeewater kunnen zwemmen. Ook oude afmeerpalen komen bijvoorbeeld in Blijdorp terecht.