De Rijnhaven straks
Voorbij is de rol van beroepsbinnenvaart hier. Na de Wilhelminapier en Katendrecht is de Rijnhaven de volgende stap in de ontwikkeling op Rotterdam-Zuid. Hoogbouw met 3000 woningen in alle segmenten grenst straks aan een stadspark dat een groot deel van het huidige havenbekken inneemt. ,,Een park dat deels drijft in de haven met een permanent stadsstrand. Een uitbreiding van het Rotterdamse stadscentrum op de zuidoever waar je straks geniet van een park, strand en de rivier tegen de achtergrond van de Rotterdamse skyline’’, aldus de Maasstad.

——–

Stimulans windparken
Nederland en Polen investeren allebei fors in windparken op zee. De Noordzee en de Baltische Zee worden zo dé plek voor de productie van schone en betaalbare energie. Dat biedt volgens onze minister Rob Jetten van Klimaat en Energie enorme kansen voor ons bedrijfsleven. De minister onderstreepte dat nog eens tijdens een internationale conferentie over windenergie om de samenwerking met Polen te versterken.

——–

5 miljoen…
wordt uitgetrokken voor de aanleg van een ‘virtueel hekwerk’ van drones en camera’s in de haven van Rotterdam. Het moet helpen tegen de compleet uit de hand gelopen drugssmokkel.

——–

Kroonprinses
De onderzeebootbeurs in Rotterdam kreeg hoog bezoek met de komst van de Zweedse kroonprinses Victoria. Bij de stand van SAAB-Damen kreeg zij uitleg over het plan om samen met de Koninklijke Marine en een groot aantal Nederlandse MKB-bedrijven de voorhoede te vormen op het vlak van niet-nucleaire onderzeeboottechnologie. De doorontwikkeling van de kennis op het gebied van onderzeeboten in de opvolger van de Walrus-klasse geeft de maritieme industrie in beide landen een enorme boost. Damen heeft ook een tender van het Zweedse ministerie gewonnen voor vier ijs versterkte sleepboten. De 17 meter lange StanTugs 1706 ICE worden volgend jaar geleverd en ingezet in de havens van Stockholm en Karlskrona. Na oplevering zal de Damen Oskarhamnsvarvet in Zweden fungeren als servicehub voor deze boten.

——–

Explosie
Vanaf het containerschip MSC Rachele moesten 3 bemanningsleden gewond van boord worden gehaald midden op de Middellandse Zee. Zij raakten gewond bij een explosie in de machinekamer. Twee waren er ernstig aan toe. Het schip moest op sleeptouw worden genomen.