Arkitech is trots dat het de eerste Maritime CleanCabin® (MCC) heeft opgeleverd aan boord van een Nederlands offshore schip. De MCC is een medisch gekwalificeerde quarantainecabine voor cruise, ferry, marine en offshore schepen. Uitgerust met een MCC wordt het risico op een corona-uitbraak aan boord beheerst en kan elk schip haar vaart veilig voortzetten. Na een lastig jaar voor de maritieme sector biedt de MCC de scheepvaart een perspectief voor een verantwoorde bedrijfsvoering tijdens en na de pandemie. Voor de cruise en ferry industrie is de ontwikkeling bijzonder belangrijk met het oog op een veilige herstart deze zomer!

De MCC stelt scheepvaartondernemingen in staat om een veilige omgeving te creëren voor bemanning en passagiers, zodat zij hun activiteiten verantwoordelijk kunnen voortzetten. Offshore en marineschepen hoeven hun missies niet langer voortijdig af te breken en cruise en ferry organisaties kunnen hun passagiers een veilige vakantie garanderen.

Quarantainecabine met hoogwaardige technologie
De MCC is een compleet en kant-en-klaar systeem dat voldoet aan de hoogste medische standaarden. Met behulp van technologieën uit de laboratorium-, cleanroom- en ziekenhuiswereld kan een passagier aan boord in quarantaine worden geplaatst, zodat de veiligheid van bemanning en patiënt te allen tijde kan worden gegarandeerd. De MCC is volledig gescheiden van de rest van het schip door een luchtsluis. Alle in- en uitgaande lucht van de MCC wordt 100 procent gefilterd/gecontroleerd en er wordt een kunstmatige onderdruk gecreëerd. Hierdoor komen andere passagiers nooit in contact met de besmette lucht. Door een vergrendeld doorgeefsysteem kan de patiënt zonder fysiek contact worden voorzien van medische zorg en voedsel. Alle vloeren, muren en meubels komen uit de cleanroom-wereld om eenvoudig gedesinfecteerd te worden.

Continu meten
Arkitech’s ervaring met het analyseren en verbeteren van de HVAC-systemen van schepen, heeft geholpen bij de ontwikkeling van het systeem. Alle belangrijke waarden van de luchtkwaliteit worden continu gecontroleerd. Buiten de MCC laat een dashboard deze waarden en andere belangrijke data zien. Een control panel op de brug van het schip zorgt ervoor dat het scheepsmanagement altijd controle heeft over de MCC. Wanneer kritieke waarden van de luchtkwaliteit worden bereikt, waarschuwt het systeem automatisch.

Eenvoudige implementatie
Het ombouwen van een normale cabine naar een MCC kan worden gedaan op elk cruise, ferry, offshore en marineschip en duurt slechts één tot twee weken. Een alternatief is om direct een mobiele MCC in de vorm van een omgebouwde 20-voets offshore container aan boord te laten plaatsen. Beide opties van de MCC bieden scheepvaartondernemingen de zekerheid dat hun missie niet door een ziekte-uitbraak afgebroken hoeft te worden en – nog belangrijker – de MCC creëert een veilige omgeving voor patiënt en bemanning.