In juli lanceerden de gemeente Velsen en Rijkswaterstaat een prijsvraagcampagne voor de naamgeving van de nieuwe zeesluis in IJmuiden.

Jeroen Verwoort, wethouder gemeente Velsen, en Nienke Bagchus, directeur Netwerkmanagement Rijkswaterstaat, riepen in een video heel Nederland op om namen in te sturen. En met succes: Gemeente Velsen heeft bijna 5000 reacties binnengekregen! Na het verstrijken van de inzendtermijn zijn de gemeente en Rijkswaterstaat aan de slag gegaan met een selectie van de beste namen. Jeroen Verwoort vertelt hoe dit werkt en wanneer een winnaar wordt gekozen.

De wethouder is supertrots op de bouw van de grootste zeesluis ter wereld in zijn gemeente. Jeroen: “We hebben heel veel mooie namen binnengekregen. Ook kregen we een aantal inzendingen die helaas niet aan de voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld de ‘Irma Sluis’. Super leuk bedacht, maar die naam wordt het helaas niet. Voor een vernoeming moet iemand minimaal 10 jaar overleden zijn, tenzij het om een lid van het koningshuis gaat.“

De selectieprocedure
Na de sluiting van de prijsvraag is meteen gestart met een eerste selectie. Jeroen vertelt: “Hierbij zijn de namen die niet aan de voorwaarden voldeden eruit gefilterd. Ook mensen die meerdere namen hebben ingestuurd, halen we uit de lijst. In de voorwaarden staat namelijk dat je maar één keer mag meedoen en een naam mag insturen. Van vaker genoemde namen blijft alleen de eerste inzending staan.”

Bijna 5000 inzendingen
De naamgevingscommissie van de gemeente Velsen gaat daarna aan de slag en kiest uit alle overgebleven namen een top 100. Daarna mogen de betrokken buren die rondom de zeesluis wonen een top 5 kiezen uit die 100 namen. Uiteindelijk kiest het college van burgemeesters en wethouders dit najaar uit die top 5 de beste naam voor de zeesluis. De winnaar mag aanwezig zijn bij de officiële opening van de zeesluis. Maar eerst moeten we die 5000 namen doorspitten en kijken wat er voor moois is binnengekomen.”

Irma Sluis-sluis
Een veel terugkomende naam was de Irma Sluis-sluis, vernoemd naar de doventolk die tijdens de persconferenties over de coronacrisis een belangrijke rol speelde. Helaas kan die naam het niet worden, want de nieuwe naam moet aan veel voorwaarden voldoen. Jeroen: “Om de sluis naar iemand te kunnen vernoemen, moet die persoon minimaal 10 jaar overleden zijn.” De naam moet aan meerdere regels en voorwaarden voldoen: “Daarnaast moet de naam internationaal bruikbaar zijn. Onze ‘Hollandse sch’ is dan niet zo handig. De naam mag ook nog niet gebruikt zijn voor een andere sluis in Nederland en er mogen natuurlijk geen scheldwoorden in staan. Natuurlijk krijgen we allerlei soorten namen binnen, ook minder serieuze. Dat hoort er bij en daar kunnen we soms best om lachen. De sluis gaat mee voor de komende 100 jaar, dus daar moet de naam ook bij passen.“