Een duurzame manier om water te zuiveren, dat is waar PureBlue voor staat. Met innovatieve systemen is het mogelijk om water terug te brengen naar de natuur in dezelfde staat zoals het is verkregen. Dat doet PureBlue ook voor de scheepvaartbranche. Inmiddels zijn er ruim dertig riviercruiseschepen die met slimme waterzuiveringsinstallaties impact kunnen maken. In een wereld waar de behoefte aan schoon water blijft groeien, is de behandeling van afvalwater hard nodig.

Binnen het Zeeuwse bedrijf komen veel expertises samen. De locatie in Kapellebrug omvat een afdeling voor research & development, afdelingen voor engineering en productie en daarbij een selectie aan hoogopgeleide service engineers. Deze technische mensen zijn regelmatig in het buitenland te vinden en reizen binnen één week soms door heel Europa.

Afvalwaterzuivering voor de scheepvaart
Voor de scheepvaartindustrie heeft PureBlue een innovatief zuiveringssysteem ontwikkeld – de InnoPack++ Marine. Dit systeem behandelt al het afvalwater dat aan boord wordt geproduceerd. Hier is de geavanceerde MBBR-technologie een belangrijk onderdeel van. De installatie zuivert toilet- (zwart) en sanitair (grijs) water, evenals keuken- en waswater tot een uitstroom van hoge kwaliteit dat veilig geloosd kan worden volgens de hoogste normen.
Met behulp van MBBR-technologie (moving bed bioreactor) worden de aanwezige afvalstoffen in het water biologisch afgebroken door bacteriën. Deze bacteriën groeien op speciale ‘carriers’ die door het water heen wervelen. Omdat de bacteriën door het water bewegen, ontstaat een optimale opname van zuurstof en organische afvalstoffen. Het resultaat is een zeer efficiënte en krachtige afvalwaterzuivering met beperkte slibproductie.
Het slib wordt vervolgens afgescheiden met behulp van een volledig geautomatiseerd flotatiesysteem. Een laag van kleine belletjes stuwt het slib omhoog en concentreert het, waarna het wordt afgevoerd naar de slibtank. Omdat de slibvolumes laag blijven, zijn de afvoerkosten ook laag. Bovendien zijn er minder momenten nodig om het slib af te voeren en hoeft een schip geen grote slibtanks te installeren.
Dankzij het compacte ontwerp kan de InnoPack++ Marine gemakkelijk geïnstalleerd worden in technische ruimtes waar de ruimte erg beperkt is. Om de operationele werkdruk zo laag mogelijk te houden, heeft PureBlue een slim besturingssysteem gecreëerd, namelijk PureControl++. Zo kan de installatie op afstand gemonitord en bestuurd worden, waardoor de kosten laag blijven.

De ambities van PureBlue
Het bedrijf blijft innovatief aan de weg timmeren en is momenteel ook druk bezig waterzuiveringen te ontwikkelen voor andere schepen dan riviercruises. Zo heeft trainings- en opleidingschip AB Initio onlangs gekozen voor een InnoPack++ Marine zuiveringsinstallatie en wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de ontwikkeling van een nog veel compactere zuivering voor alle soorten schepen met een bemanning tot tien personen. Deze InnoPack++ Mini heeft met de afmetingen van een standaard koelkast en lage aanschafwaarde maximale impact als het gaat om schoon en veilig water.