Met een welgemikte ‘champagneworp’ heeft Frédérique Bienfiet, kleindochter van Piet van der Wees, in september de duwboot Pieter van der Wees gedoopt, de nieuwe trots van bijzonder transportspecialist Koninklijke van der Wees.

De Piet van der Wees kan nog grotere en hogere objecten vervoeren dan zijn collega-schepen en voldoet daarmee aan de eisen die tegenwoordig worden gesteld aan de transportwerkzaamheden. Het schip is 20 meter lang en 10 meter breed. Met de lengte blijft een combinatie met één bak nog net onder de 86 meter, zodat met minder bemanning kan worden gevaren.
Met een kruiphoogte van 5,70 meter kan de Pieter van der Wees alle rivieren tot ver in het achterland bevaren. Hij is geschikt voor 24-uurs vaart, is ADN uitgevoerd en heeft een minimale diepgang. Het stuurhuis heeft een kijkhoogte van 17 meter, 7000 ton lading is geen enkel probleem. ,,Het is de trots van onze vloot’’, zei CEO Rolf Maliepaard tijdens de doop die vanwege corona in beperkt gezelschap werd gevierd.

De breedtemaat van de duwsteunen sluit aan op de pontons die voor het transport van superjachten worden gebruikt. De duwboot beschikt tevens over een bijboot die tijdens superjachttransporten vooruit vaart om zo aanwijzingen te kunnen geven bij het naderen van brug- en sluisopeningen.