Graham Wastell

De nieuwe zeesluis wordt gebouwd ter vervanging van de Noordersluis. Zo’n nieuwe ‘voordeur’ voor het gebied rondom Amsterdam heeft veel voordelen. Bedrijven in de regio bereiden zich hierop voor. Graham Wastell, directeur bij Silver Star Agencies, legt uit wat de nieuwe zeesluis voor Port of Amsterdam betekent en hoe hij zich voorbereidt op de komst.

Wat doet Silver Star Agencies precies?
“Bij Silver Star doen we de logistiek afhandeling van zeeschepen in de haven. Dat betekent dat we zorgen voor de douane-afhandeling, autoriteiten informeren en coördinatie met ligplaatsbeheerders zodat schepen op tijd afmeren. Wij dragen namens de rederij, ook zorg voor de bemanning aan boord. Als zij wat nodig hebben, dan regelen wij dat. Schepen komen vanaf de Noordzee naar Amsterdam gevaren. We zijn dus heel afhankelijk van de zeesluis als toegang voor de haven.”

Waarom is de nieuwe zeesluis zo belangrijk voor de haven?
Voor de haven van Amsterdam is ‘een nieuwe voordeur’ erg belangrijk. Graham: “We merken wel dat de huidige sluis aan vervanging toe is. Alles gaat trager en de sluis heeft veel meegemaakt. Schepen worden ook steeds groter en motoren worden sterker, maar door de sluis zitten we tegen een soort ‘Amsterdammax’ aan. Als agentschap passen we ons aan de veranderende wereld om ons heen. Daar hoort ook de schaalvergroting bij. Schepen in de haven worden steeds groter. Als je transitie wilt, dan moet je als haven klaar zijn om die transitie door te maken. Schaalvergroting draagt positief bij aan duurzaamheid. De grotere schepen die we straks met de nieuwe zeesluis kunnen ontvangen, kunnen heel veel meer lading vervoeren. Daardoor zijn minder schepen nodig voor dezelfde hoeveelheid lading. Door straks ruimte te hebben voor deze grotere schepen kunnen we de CO2 en onze eigen voetafdruk verkleinen.”

Hoe bereiden jullie je voor op de komst van de nieuwe zeesluis?
De haven van Amsterdam moet zich natuurlijk ook voorbereiden op de komst van deze grotere schepen en een grotere zeesluis. Graham legt uit hoe men zich voorbereid: “Door een grotere sluis, kunnen straks ook grotere schepen naar de haven van Amsterdam komen. De nieuwe zeesluis schut straks ook getij-onafhankelijk. Schepen kunnen dus op elk gewenst moment het kanaal binnenvaren. Daarnaast is de nieuwe zeesluis zo groot, dat waar mogelijk meerdere schepen tegelijk kunnen worden geschut. We hebben bij Silver Star geen ligplaatsen in beheer, maar we zijn, net als Port of Amsterdam, in gesprek met bedrijven die mogelijkheden hebben om de ligplaatsen te vergroten. Het is natuurlijk niet alleen de lengte, maar ook de breedte die groter wordt. Met twee brede schepen, wordt de doorgang ook smaller. Hier moeten we ons op voorbereiden. We werken samen om te zorgen dat een aantal terminals zijn uitgebreid als de sluis klaar is. Zoals je begrijpt, is de nieuwe zeesluis  heel belangrijk voor onze business.”