De gedetailleerde maquette van scheepswerf De Biesbosch, het pronkstuk van het Binnenvaartmuseum.
Foto: De Binnenvaart.

Vereniging De Binnenvaart vierde op 3 februari van dit jaar haar jubileumjaar: 30 jaar. Ter ere van deze verjaardag arriveerde een dag later in het Binnenvaartmuseum het cadeau van de vereniging aan de vereniging: een schitterende maquette van de voormalige scheepswerf De Biesbosch.

Jos Hubens, ambassadeur De Binnenvaart.

De maquette is een eerbetoon aan de roemruchte scheepswerf die een belangrijk onderdeel vormde van de 800-jarige Dordtse geschiedenis. In juni 2018 benaderde ambassadeur Jos Hubens de befaamde (schepen-)modelbouwer Harry Tullemans met de vraag of hij zin en tijd had om een overzichtsmaquette te bouwen van De Biesbosch voor het Binnenvaartmuseum in Dordrecht. Harry reageerde enthousiast en had meer ideeën over de uitvoering. Kort daarna ging hij bescheiden aan de slag en gedurende de bouw kwamen er steeds meer ideeën bij over de te bouwen schepen en gebouwen.
Besloten werd dat de maquette de tijdsperiode zou moeten weergeven van de overgang van de sleep- naar de duwvaart. Dit besloeg de tijd van de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. Waarin de bouw en assemblage, in het kader van Marshallhulp, van de kleine en grote Franse motoren een belangrijke rol speelde voor werf De Biesbosch. Ook de duwboot René Siegfried is vanaf deze scheepswerf in 1963, met bouwnummer 414, in de vaart gekomen.
Ondertussen werd in het ruim van de Franse motor door vrijwilligers, onder bezielende leiding van Bart Wernke, een prachtige vitrine gebouwd voor de maquette die voor vijftig procent gefinancierd is door Chemours Netherlands BV, Dordrecht. Na de bouw is de vitrine verplaatst naar het laadruim van de Lashbak CGS 6013 waar de maquette voorlopig blijft staan. In de toekomst kan de maquette weer verhuisd worden naar het ruim van de Franse motor waar in de toekomst een overzichtstentoonstelling wordt ingericht over scheepswerf De Biesbosch en de Franse staats Rijnrederij CFNR.
Momenteel wordt er hard gewerkt om het ruim van stalen toegangstrappen en tussendekken in voor- en achterschip te voorzien. Als wij ooit de beschikking krijgen over een gedeelte van De Biesboschhal zou het zomaar kunnen zijn dat de maquette een mooi plekje in de hal krijgt. Het monument van scheepswerf De Biesbosch is gecompleteerd met het eerste logo van deze werf met als beeltenis de kleine Franse motor.

Levering
Na anderhalf jaar durende bouwwerkzaamheden was het dan eindelijk zover: een klein team uit Weert was met transportbus en auto gearriveerd in Dordrecht. Het was droog weer en direct werd begonnen de maquette over te brengen naar de Lashbak. Daarna begon het mooiste en het leukste werk: het inrichten en positionering van de talloze schepen en gebouwen. Het was een mooi verjaardagfeest met het mooiste cadeau wat wij wensten en waar wij met heel veel voldoening op terugkijken. Wij zijn Harry Tullemans en zijn team zeer erkentelijk voor het pronkstuk van het Binnenvaartmuseum, wat zij met veel liefde en geduld hebben gebouwd.
De maquette is mogelijk gemaakt door een ontvangen legaat van mevrouw Lentjes dat vereniging De Binnenvaart dankbaar heeft aanvaard.

Nieuwgierig geworden?

Het Binnenvaartmuseum is donderdag en zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend. Groepen zijn altijd welkom op afspraak. www.debinnenvaart.nl