Voor kleinere schepen zoals Handymax-bulkers of producttankers, wegen de kosten voor het installeren van een SOx-scrubber vaak niet op tegen de voordelen die het product biedt om te voldoen aan de SOx-regelgeving. Met Alfa Laval PureSOx Express kunnen kleinere schepen HFO blijven gebruiken en voldoen aan de SOx-regelgeving.

De PureSOx Express is een open-loopsysteem dat geleverd kan worden als een volledig gesloten systeem. Dit nieuwe systeem is aangepast voor eenvoudige en kostenefficiënte montage in kleinere schepen en zorgt voor vermindering van de investeringskosten, de montagetijd en de installatiekosten in vergelijking met een SOx-scrubber.

“De PureSOx Express maakt gebruik van de bewezen PureSOx-technologie die al op honderden schepen wordt gebruikt”, aldus Steven Pieters, Sales Director, Exhaust Gas Cleaning. “Het systeem kan aan boord worden gehesen en worden aangesloten zonder hulp van een gespecialiseerd scrubber-team. Dit betekent minder werk op de werf en een installatietijd van slechts 10 tot 14 dagen. Hierdoor is niet alleen de investering lager, er gaan ook minder inkomsten verloren omdat het schip weer snel productief is.”

Eenvoudige en flexibele keuze voor vele schepen
De PureSOx Express, die voorgefabriceerd en vooraf geconfigureerd is, is ontworpen voor maximaal 75 ton uitlaatgas per uur en een motorvermogen van maximaal 10 MW. Hierdoor is het een universele oplossing voor schepen van 40.000 tot 65.000 DWT, een categorie waarin de meeste bulkers en producttankers vallen.

Het open-loopsysteem van de PureSOx Express is zuinig en voldoet aan de huidige regelgeving. De scrubber beschikt over aansluitingen voor een latere conversie naar een hybride systeem. Dit maakt de PureSOx Express toekomstbestendig en kostenefficiënt.

“Klanten die twijfelen over de keuze voor een hybride systeem, kunnen met een gerust hart kiezen voor de PureSOx Express”, aldus Pieters. “De PureSOx Express biedt de flexibiliteit om in de toekomst apparatuur toe te voegen voor een closed-loopwerking, als moet worden voldaan aan strengere voorschriften voor waterlozing.”

Alle voordelen van toonaangevende technologie en service

Hoewel de PureSOx Express eenvoudig is te installeren en gemakkelijk is in het gebruik, doet het systeem geen concessies aan betrouwbaarheid, functionaliteit en service. Naast goede isolatie, beschikt de PureSOx Express over een effectieve waterafscheider die terugstroming naar de motor voorkomt en waarmee veiligheid verzekerd is. Het systeem wordt via Alfa Laval Touch Control, op dezelfde manier bestuurd als andere PureSOx-systemen, en biedt daarmee hetzelfde gebruiksgemak en dezelfde connectiviteitsopties. Wat misschien nog wel het belangrijkste is, is dat het systeem voortborduurt op tien jaar ervaring op het gebied van scrubber-installaties en operationele ervaring op zee.

“Sinds de eerste vaartocht met het PureSOx-systeem in 2009, hebben we ons aanbod geoptimaliseerd op basis van de kennis die we bij elke installatie hebben opgedaan”, vertelt Pieters. “Al die kennis is opgenomen in de PureSOx Express. Welk type PureSOx-systeem klanten ook installeren, ze kunnen rekenen op efficiënte naleving, ondersteund door het globale netwerk van Alfa Laval en een uitgebreide portfolio scrubber-service, waaronder gegevensgestuurde services via PureSOx Connect. PureSOx Express is weer een manier om onze klanten in de voorhoede te houden.”

Als u meer wilt weten over Alfa Laval PureSOx en de aanpak van Alfa Laval op het gebied van reiniging van uitlaatgassen, gaat u naar onze website.