De scheepslift in Maassluis. Een soortgelijke, maar veel zwaardere (voor schepen tot 80 meter en tot 820 ton) wordt eind volgend jaar in gebruik genomen in Rotterdam.
In een tijd waarin als gevolg van de wereldwijde coronacrisis weinig zekerheden bestaan, start De Haas Rotterdam zijn scheepswerf op het RDM-terrein weer op en wordt een nieuwe scheepslift in gebruik genomen. Ook wordt het terrein vergroot. Gedurfd? Dat valt mee, vindt Piet Lobler van De Haas Rotterdam. ‘Ons marktsegment kent weinig onzekerheden’.
Claudia Langendoen
,,Wij werken onder andere aan overheidsvaartuigen. Die blijven ook in deze periode doorvaren’’, verwacht locatiemanager Löbler. ,,Daarnaast zijn wij actief in de superjachtenbranche. Dat is natuurlijk booming business op dit moment. Ook daarin lijkt geen verandering te komen. Deze twee segmenten omvatten samen al twee derde van onze activiteiten. Dan hebben we ook nog de werkvaartuigen, waarop een classificeringsnorm van toepassing is. Ook deze schepen zullen toch echt een keer voor een keuring drooggelegd moeten worden. Ook in dit segment verwachten we dus behoud van werk. We hebben het uiteraard laten onderzoeken, maar we wisten al: er is zoveel vraag naar werffaciliteit, de risico’s zijn niet groot.’’
In de periode 2016-2018, toen De Haas Rotterdam eerder al een scheepslift op het RDM-terrein exploiteerde, was die vraag ook al groot. Vooral de grijze vloot maakte volop gebruik van de toenmalige lift waarmee werd gewerkt. Denk aan sleepboten, partrouillevaartuigen, loodstenders en kleine pontons die vaak snel en voor korte tijd drooggezet werden, voor inspectie van de vaartuigen en voor service en onderhoud. Hiervoor waren in Rotterdam weinig mogelijkheden aanwezig, waardoor schepen voor dit soort werkzaamheden nogal eens uitweken naar Antwerpen en Hamburg.
Staalkabel
De lift van De Haas Rotterdam kwam stil te liggen na een incident in april 2018, waarbij tijdens het uitdokken van een vaartuig een staalkabel brak. ,,Er vielen geen gewonden’’, zegt Löbler, maar gelift werd er sindsdien niet meer op het terrein. Daar komt volgend jaar verandering in. De oude lift om schepen droog te zetten en te verplaatsen wordt vervangen, er komt een nieuwe lift. ,,Eind 2021 nemen we die in gebruik.’’
Het gaat om een 820 ton travelift, waarmee schepen tot 80 meter lang en tot 820 ton snel en gemakkelijk droog kunnen worden gezet. Dat geldt ook voor schepen met een complex onderwaterschip, zoals sleepboten met thrusters, benadrukt De Haas Rotterdam. Voordeel van deze lift is dat die bij het hijsen van schepen als een soort portaalkraan over de insteekhaven van de voormalige scheepslift kan rijden. ,,We kunnen ze dus verrijden. Dat is uniek.’’ De lift zal daardoor efficiënter in gebruik zijn. De geul waar schepen in gelift gaan worden, is 15 meter breed en heeft een diepgang van 8,5 meter.
Op het terrein in Maassluis, van waaruit het bedrijf wordt geleid, werkt De Haas al met een travelift. Die heeft een kleinere capaciteit. Daar kunnen schepen tot 100 ton worden drooggezet.
Twaalf schepen
Voor de nieuwe lift op het RDM-terrein zijn wel constructie-aanpassingen nodig op en aan de kade. Op de werf hoopt het bedrijf vervolgens plek te hebben voor twaalf schepen, waarbij meerdere schepen gelijktijdig op het droge kunnen staan en aan in het water gelegen schepen wordt gewerkt.
Daartoe wordt de werf van De Haas Rotterdam vergroot. De werkruimte rond de nieuwe scheepslift wordt uitgebreid met zo’n twee hectare naastgelegen grond. Ook worden nieuwe ligplaatsen aangelegd bij pontons in de Heysehaven.
Recent werden de veranderingen en uitgifte van de grond beklonken in een overeenkomst met het Havenbedrijf Rotterdam. Dat liet daarop weten dat de plannen van De Haas Rotterdam passen in het streven van het Havenbedrijf ‘om klanten relevante faciliteiten voor scheepsreparaties aan te kunnen bieden’.
RDM Campus
Ook hoopt het havenbedrijf dat studenten in het technisch onderwijs op de nabijgelegen RDM Campus dankzij dit soort ontwikkelingen kiezen voor een baan in de maritieme sector. Op de op campus, gelegen op het RDM-terrein, volgen studenten techniekonderwijs op mbo en hbo-niveau.
Een nieuwe speler is De Haas overigens bepaald niet op de nautische markt. Het bedrijf bestaat al sinds 1878 en is in Maassluis gericht op scheepsnieuwbouw en het compleet onderhouden, repareren en renoveren van patrouillevaartuigen, Save and Rescue (SAR)-vaartuigen, incident Bestrijdings Vaartuigen (IBV) en andersoortige specialistische schepen. Ook repareert, onderhoudt en renoveert het bedrijf bijvoorbeeld pontons, steigers en loopbruggen.