Transporeon houdt de vinger aan de pols voor wat betreft het wegvervoer. De onderstaande cijfers tonen de evolutie van het wegvervoer, op basis van de gegevens in de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon. Deze online dienst wordt geleverd door Tim Consult op basis van transportgegevens van meer dan 1,8 miljoen vrachten per jaar. De verwerkte transportgegevens, afkomstig van de spotmarkt, worden aangeleverd door Transporeon, Europa’s toonaangevende softwareprovider voor transportlogistieke diensten.

Enkele conclusies over de cijfers van de eerste helft van september:

  • In vergelijking met augustus 2020 was er in de eerste twee weken van september 14,4% minder wegvervoerscapaciteit beschikbaar op de Europese spotmarkt.
  • In vergelijking met september 2019 daalde de beschikbare capaciteit op jaarbasis met -14,2%.
  • De prijzen stegen in juni en juli, bleven gelijk in augustus, en stegen opnieuw in september met  6,9% in vergelijking met augustus (2020).
  • Jaar op jaar zijn de prijzen goedkoper dan in september 2019, met name -5,0%.
  • De daling van de capaciteit in september kan worden verklaard door de hervatting van de productie na de zomervakantie.
  • De automobielindustrie zet haar herstel voort in september, zoals blijkt uit de prijsstijging (+8,4% ten opzichte van augustus 2020). De daling van de beschikbare capaciteit (-8,8% ten opzichte van augustus) is in lijn met de typische ontwikkeling van de capaciteit na de zomervakantie.
  • “We zien momenteel het laagste niveau qua wegvervoerscapaciteit op de Europese spotmarkt sinds 2017. De afnemende capaciteit na de zomervakantie is seizoensgebonden, en heeft te maken met de hervatting van de productie. Een daling van deze omvang zou echter ook kunnen wijzen op een aanpassing van de strategie van de wegvervoerders in het kader van de COVID19-crisis”, aldus Oliver Kahrs, directeur van Tim Consult, een dochteronderneming van Transporeon. 

    Meer informatie over de transportmarkt is beschikbaar in de Freemium versie van de Transport Market Monitor op de volgende link: https://www.transportmarketmonitor.com/