Het hotelschip Allegro heeft bijzondere gasten aan boord in deze coronatijd. (foto E. Lengkeek)

De maritieme wereld blijkt buigzaam in deze bijzondere moeilijke tijden van coronavirus en lockdown. Daklozen worden opgevangen aan boord en op het water zijn flexwerkplekken voor thuiswerkers ingericht.

Ellen Lengkeek

Het is waarschijnlijk de enige groep mensen die het door het coronavirus iets beter heeft gekregen: de dak- en thuislozen die door Rotterdam zwerven. Bij het begin van de lockdown was al duidelijk dat anderhalve meter afstand houden van elkaar niet mogelijk was voor daklozen in de overvolle slaapzalen met stapelbedden in Rotterdam. Een aantal daklozen raakte besmet met het virus.
De oplossing: er werd plek voor ze gemaakt in een Easyhotel in het centrum en op hotelschip Allegro aan de kade van de Boompjes op de Maas. Aan boord zijn tachtig kamers voor de daklozen vrijgemaakt. Velen slapen daardoor sinds lange tijd weer alleen op een kamer met televisie. Ook voor maaltijden wordt gezorgd. De ‘nieuwe passagiers’ kunnen 24 uur en alle dagen van de week op het schip terecht. Bijzonder mooi voor deze groep en het schip heeft daarmee weer een invulling. Riviercruises zijn door het coronavirus immers overal, vooralsnog, stilgelegd.

Nog een opvallend initiatief is het aanbieden van werkplekken op een van de schepen van
Rotterdam Ship Exploitations, uit zijn vloot van klassieke vracht- en zeilschepen van
Nederlandse bodem. ,,Een aantal schepen heeft appartementen met eigen badkamer, keuken met benodigde kookgerei en opgemaakt bed, zodat twee werknemers afzonderlijk van elkaar op het schip kunnen verblijven. Er is ook wifi’’, aldus Ronald Rath.
Ook bijzonder is het initiatief van het bedrijf Transafe dat helpt bij het opstellen van veilige coronamaatregels aan boord.
Hoewel voor veel scheepseigenaren het werk wel doorgaat wordt voor de grote havens een enorme krimp verwacht door minder overslag. Voor veel schippers is het de laatste weken figuurlijk schipperen en tobben met personeel dat vastzit in het thuisland of niet van boord kan door strengere lockdowns in andere landen.