Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft met succes het cruiseschip Carnival Vista op zijn half afzinkbare zware-ladingschip BOKA Vanguard geladen en getransporteerd naar een werf in Freeport op de Bahama’s voor een unieke droogdokoperatie.
Het vroeg een operatie van twaalf uur om de Carnival Vista, ruim 300 meter lang en met ruimte voor vierduizend passagiers, op de BOKA Vanguard te laden. De BOKA Vanguard heeft het grote cruiseschip vervolgens veilig naar de nabijgelegen Grand Bahama Shipyard vervoerd. Daar worden de reparaties aan de voortstuwing uitgevoerd terwijl het cruiseschip rust op het zware-ladingschip.
Als het grootste half afzinkbare schip ter wereld is de BOKA Vanguard uniek gepositioneerd voor het droog en veilig vervoeren van zeer zware ladingen. Door het open en platte achtersteven en het dek zonder boeg is de BOKA Vanguard in staat om ladingen te vervoeren die langer en breder zijn dan het dekoppervlak van 275 bij 70 meter.
Als de ballasttanks worden gevuld, zinkt het dek op een gecontroleerde wijze af tot onder de waterspiegel. Zo ontstaat een alternatief droogdok waarmee inspecties en reparaties veilig en efficiënt kunnen worden uitgevoerd op locaties waar geen traditionele droogdokfaciliteiten beschikbaar zijn.