Er is de komende tijd kans op (forse) verdere inkrimping van bemanningen op olie- en gasplatforms op zee.

De onverwachts opgekomen olie-oorlog tussen de grote producerende landen – die min of meer parallel loopt met de uitbraak van het coronavirus – heeft enorme gevolgen voor de offshore olie- en gas-industrie.

Jan van de Nes

Sinds de OPEC in maart geen akkoord bereikte over het handhaven van productieverlagingen hebben de grote olienaties de productie opgevoerd om hun marktaandeel te behouden en te vergroten. Het grotere aanbod kwam bovenop een vraagschok als gevolg van de corona-uitbraak en zorgde voor een olieprijs van gemiddeld 20 dollar per vat. Dat had gelijk enorme consequenties.
Meer dan een miljoen banen in de offshore olie (en gas-)industrie (OFS) zullen in 2020 waarschijnlijk worden geschrapt vanwege de veel te hoge volumes en daardoor te lage opbrengsten, zo blijkt uit een analyse van het gezaghebbende adviesbureau Rystad Energy. Overigens meldt Rystad dat exploiratie van schalie-olielagen het minst getroffen zullen worden.
Momenteel zijn er wereldwijd meer dan vijf miljoen mensen werkzaam in de OFS-sector. Schattingen van Rystad Energy tonen aan dat operators dit jaar alleen al hun personeelsbestanden met ten minste 21 procent zullen verminderen.
Daarvan wordt ongeveer 13 procent toegeschreven aan door de olieprijs aangedreven bezuinigingen. De resterende ontslagen zijn het gevolg van vertraagde projectontwikkelingen uit angst voor de verspreiding van corona op werklocaties.

Aantrekken
,,De lage olieprijzen houden waarschijnlijk aan in 2021 en kunnen leiden tot verdere personeelsinkrimping. Maar in de tweede helft van 2021 zal de rekrutering waarschijnlijk weer aantrekken in de schaliesector en vanaf 2022 ook in de offshore-sector’’, aldus Audun Martinsen, hoofd van Oilfield Service Research bij Rystad Energy.
,,Exploratie- en productie-operators en onderaannemers willen nu de potentiële verspreiding van covid-19 beperken door het personeelsbestand tot een absoluut minimaal niveau terug te brengen. Dit gebeurt over de hele wereld maar Europa is momenteel de meest getroffen markt’’, aldus Martinsen. Het personeelsbestand op zee zal in 2020 waarschijnlijk met in totaal 19 procent worden verminderd, aangezien de lage olieprijzen de meeste exploratieprojecten in de tweede helft van het jaar zullen stopzetten. Ook de angst voor een corona-uitbraak op offshore-platforms en bouwwerven dwingt tot het opschorten van verschillende activiteiten. Het wereldwijde aanbod zal de vraag met meer dan 10 miljoen vaten per dag (bpd) overschrijden vanaf april, wanneer OPEC + landen hun productie gaan verhogen.