De maritieme werken voor de realisatie van de eerste fase van ‘Zeeboerderij Westdiep’ voor de Belgische kust zijn gestart. Samen met zijn Belgische partners ontwikkelt Colruyt Group er de eerste commerciële zeeboerderij voor het kweken van mosselen in België.

Door Matthias Vanheerentals

Vijftig mossellijnen zullen zo’n 200 ton hangcultuurmosselen opleveren. Colruyt Group mikt op 2023 om een eerste volwaardig mosselseizoen mee te pikken en zo voor het eerst Belgische mosselen aan te bieden in haar winkels. In een eerste fase zal het slechts het westelijke deel of een kwart van de oppervlakte van zone C benutten. Daar zullen de eerste hangcultuur mossellijnen in het water worden geïnstalleerd in het voorjaar, voor een eerste oogst in de zomer van 2023.
Naar analogie met de bouw van offshore windmolenparken en conform de wettelijke bepalingen, is de eerste stap in de installatie van de zeeboerderij het afbakenen van een veiligheidszone rond de kweekzone. Dit om te vermijden dat andere zeevarenden in het kweekgebied terechtkomen. De veiligheidsperimeter wordt aangeduid met tien kardinaal boeien en de kweekzone wordt aangegeven met zes speciale markeringsboeien. Tenslotte is er ook een veiligheidsplatform operationeel dat 24/7 het verkeer op zee in de omgeving van Zone C monitort.
Na de afbakening van de kweek- en veiligheidszone, worden de mossellijnen met aquacultuurboeien in het water gelegd.