Het Brabantse bedrijf Ebusca, dat elektrische bussen maakt, heeft interesse in elektrisch aangedreven binnenvaartschepen. Het bedrijf heeft een belang van 40 procent genomen in het bedrijf Zero Emission Services (ZES) en wil zijn kennis met accu’s in zwaar transport verder uitventen voor de maritieme sector.

Ook ontwikkelde de busfabrikant een softwarepakket waarmee vanaf een centraal punt de condities van accu’s van zijn bussen worden gecontroleerd. Die service zou ook voor binnenvaartschepen kunnen worden ingezet die op vaste routes, zoals het eerste ZES-schip dat een vaste route vaart voor Heineken, elektrisch gaan varen. Met de accu’s die ZES heeft ontwikkeld en per container aan boord worden gezet, kunnen schepen zo’n 40 tot 60 kilometer varen. ZES streeft naar een emissievrije binnenvaart.

Ebusca rijdt met volledig elektrische stads- en streekbussen en maakt gebruik van duurzame batterij met LFP-technologie. Deze batterijen gaan langer mee en worden gemaakt zonder gebruik van het schaarse kobalt of nikkel.