De Blankenburgverbinding: bouwen op 30 meter diepte

De bereikbaarheid van de Rotterdamse regio is van groot economisch belang. Eén van de oplossingen om de bereikbaarheid te verbeteren, is de aanleg van de Blankenburgverbinding.
Bouwcombinatie BAAK (Ballast Nedam, DEME Group en Macquarie) bouwt in opdracht van Rijkswaterstaat de nieuwe snelweg A24 tussen de A20 en de A15 en verbreed de A20 naar 3 rijstroken per rijrichting.

Belangrijke schakel in deze verbinding is de Maasdeltatunnel. De bouw van deze tunnel onder het Scheur (Nieuwe Waterweg) is een technische operatie van wereldformaat waarbij de complexiteit niet uit de weg wordt gegaan, de diepte wordt opgezocht en tot op de centimeter passend gebouwd.
Foto: Maastunnel
Eelco van Putten (ontwerpleider Maasdeltatunnel BAAK) en Sallo van der Woude (projectleider tunnels Rijkswaterstaat) vertellen hoe de tunnel is ontworpen en wat er allemaal komt kijken bij bouwen op zo’n 30 meter diepte.

Het programma met sprekers tijdens het seminar Bouwen in Water,
het industriële energie eiland

08.30 uur
Inloop en registratie congressisten

09.30 – 09.50 uur
Inleiding door prof. drs. Ir. Han Vrijling, em. hoogleraar TU_Delft. Aansluitend officiële opening door mevr. Andrea Vollebregt directeur Vereniging van Waterbouwers.

10.00 – 10.50 uur
Het ontwerp en bouw van de Maasdeltatunnel als onderdeel van de Blankenburgverbindig door Ir. Eelco van Putten (bouwcombinatie BAAK) en Ir. Sallo van der Woude Rijkswaterstaat

11.00 – 11.30 uur
Koffiepauze

11.40 – 12.00 uur
Aanleg van een industriele-energie eiland met offshore haven. Ir. Wouter Ockeloen Manager Coastal Engineering van Oord

12.10 – 12.30 uur
De ultieme oplossing: NEED. Een dam in het Kanaal en tussen Schotland en Noorwegen. Presentatie m.m.v. Dr. Sjoerd Groeskamp (NIOZ) en Ir .Hugo Nota

12.30 – 13.15 uur
Lunchpauze

13.30 – 13.50 uur
Ontwerp en bouw van Westerschelde Stormvloedkering, noodzakelijk voor bescherming achterland, de bevaarbaarheid van de Westerschelde en een tweede N-Z verbinding. Ir. Thijs de Boer RHDHV.

14.00 – 14.20 uur
“Nature based solutions voor een duurzame ontwikkeling van de Westerschelde”, .ir.Stefan Aarninkhof TU-Delft en ir. Bram Bliek SVASEK.

14.30 – 14.50 uur
Bouwen van een waterkering in de Westerschelde, “de jurische aspecten” mr.dr.drs. Peter Kruit

15.00 – 15.20 uur
Drs. Laura Molinari , Vrije Universiteit Brussel VUB. De strategische groei van havens, transport en uitbreiding van infrastructurele voorzieningen.

15.30 – 15.50 uur
Koffie- en theepauze

15.50 – 16.15 uur
Ruimte voor een Kerncentrale en een LNG Terminal in zee, veiligheid en risico factoren. Ir. Manuel Beterams, adviseur externe veiligheid RWS

16.20 – 16. 40 uur
ARCADIS “Sediment management nu en in de toekomst voor het Schelde-estuarium” Ir. Jelmer Cleveringa Senior Advisor Coastal Morphodynamics

16.40 – 17.00 uur
“De toekomst van de Westerschelde” de nieuwe visie op herinrichting van Zeeland door o.a. verplaatsing van industriën naar Offshore. Presentatie Ir. Gijs van den Boomen van Kuiper Compagnons en Erik Faber Msc van Fakton.

Afsluiting met netwerkborrel en gelegenheid om de beurs Infratech te bezoeken

Deze unieke grensoverschrijdende conferentie wordt geleid onder voorzitterschap van prof.drs.ir. Han Vrijling.

Het congres wordt na afloop afgesloten met een netwerkbijeenkomst waar congresdeelnemers en sprekers nog eens informeel van gedachten kunnen wisselen of een bezoek brengen aan de vakbeurs InfraTech die gelijktijdig met het congres in Rotterdam Ahoy plaatsvindt www.infratech.nl.

De deelnemende bedrijven aan de vakbeurs InfraTech hebben 10% korting op de entrancefee van het congres (s.v.p. vermelden op het inschrijfformulier).