De BOKA Falcon van Boskalis (foto: Vesselfinder)

Boskalis gaat het transport en de installatie van vijf drijvende windturbines voor het drijvende windpark Kincardine in Schotland uitvoeren.

Voor Cobra Wind International Ltd zal Boskalis de MHI Vestas 9.525 MW drijvende windturbines transporteren en installeren op de locatie, vijftien kilometer uit de kust van Aberdeen. Dit wordt het eerste drijvende windparkproject van Boskalis. De turbines worden verankerd op een diepte van zestig tot tachtig meter. In september is de zware ankerbehandelingssleepboot Boka Falcon begonnen met het installeren van de ankers en kettingen op de zeebodem.

Intussen zijn de drijvende funderingen vanuit Ferrol in Spanje naar Rotterdam vervoerd. Daarvoor heeft Boskalis het schip Fjord ingezet als half afzinkbaar ponton. In Rotterdam worden de windturbines op de fundering gemonteerd en naar het windpark gesleept. Naast de Boka Falcon en Fjord zullen op dit project in totaal nog drie Boskalis ankerbehandelingsvaartuigen worden ingezet.
Eenmaal volledig gebouwd, zal de Kincardine voor 50 MW zes turbines tellen, te weten een eenheid van 2 MW die in oktober 2018 reeds in gebruik is genomen plus de vijf turbines van 9.525 MW. Alle zijn geleverd door MHI Vestas en geïnstalleerd op half afzinkbare drijvende constructies.

Het wordt het grootste drijvende windpark ter wereld en wordt eind 2020 in gebruik genomen.