De gehele historisch vloot van het binnenvaartmuseum

Het schip Veerdienst 3, 
historisch varend 
erfgoed, wordt tijdens 
de Binnenvaartdagen in Zwijndrecht op 13 en 
14 september, ingezet 
als doorlopende 
veerverbinding tussen Zwijndrecht en 
het Binnenvaartmuseum 
in Dordrecht. Vrijwilligers van het museum zijn ook met een stand aanwezig op het Veerplein in Zwijndrecht.

Auteur: Jos Hubens

Het unieke Binnenvaartmuseum is ondergebracht aan boord van de historische duwboot Rene Siegfried, lashbak CGS 6013 en Franse Motor Marot. Het museum is steeds in ontwikkeling. Het schenkt niet alleen aandacht aan de historie van de binnenvaart, maar ook de huidige innovatie komt aan bod. Naast een permanente tentoonstelling is er elk jaar een nieuw thema. Het huidige thema is de zand- en grindvaart.
In de permanente expositie wordt de evolutie van de binnenvaart weergegeven, onder andere door vele fraaie scheepsmodellen en gebruiksvoorwerpen; vanaf de houten zeilvaart tot en met de huidige moderne duwvaart. Voor de oudere bezoekers een feest van herkenning, voor de jongere generatie een bron van ontdekking.
In de leeszaal kunnen bezoekers genieten van het uitzicht en onder genot van een kopje koffie of thee napraten over de binnenvaart. In de aanwezige boekshop zijn talrijke antiquarische en nieuw uitgeven binnenvaartboeken en tijdschriften te koop. In de stuurhut is het mogelijk om als kapitein te varen en manoeuvreren in een simulator van een vierbaksduwstel.

De Biesbosch
De voormalige scheepswerf De Biesbosch heeft bijzondere aandacht, want op deze scheepswerf is de Rene Siegfried in 1963 gebouwd. De zogenaamde Franse motorschepen, zoals de Marot, zijn in het kader van de Marshallhulp op De Biesbosch ontwikkeld, geassembleerd en gebouwd.
In een drijvende container, een zogenaamde lashbak, is onder andere het historische achterschip van een houten tjalk De Jonge Jacob te bewonderen. Zij heeft 150 jaar lang verborgen gezonken gelegen in de Dordtse Kil.

Binnenvaartapp
In de vanuit het museum zelf ontwikkelde database De Binnenvaartschepen en in de Binnenvaartapp zijn inmiddels 17 duizend schepen en 70 duizend foto’s ondergebracht. De Binnenvaartapp is gratis te downloaden.
Vereniging De Binnenvaart is drieduizend leden rijk en wordt sinds 1990 uitsluitend door vrijwilligers gerund. Trotse enthousiastelingen staan in de startblokken, om bezoekers met hun kennis en kunde rond te leiden door het door hen zelf opgebouwde binnenvaartmuseum.

Het binnenvaartmuseum aan boord van de René Siegfried en in de Lashbak is elke zaterdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. De toegang is gratis. Het is gevestigd aan de Maasstraat 13 in Dordrecht.

www.debinnenvaart.nl