Binnenvaartschepen die via de sluis in Terneuzen het Kanaal Gent-Terneuzen willen opvaren, dienen zich sinds november te melden bij North Sea Port in plaats van bij Rijkswaterstaat. Als fusiehaven kan North Sea Port met inzet van dezelfde middelen meer eenvoud en uniformiteit brengen voor binnenvaartschippers, rederijen en bedrijven op het hele Kanaal Gent-Terneuzen. Tevens vergroot deze nieuwe werkwijze het zicht op de vaarbewegingen en de veiligheid in het havengebied.

De aanmelding geldt voor het hele kanaal Gent-Terneuzen, dus zowel voor het Nederlandse als het Vlaamse deel, maar ook voor de zijhavens en dokken in het havengebied. Zodra het binnenschip in de sluis van Terneuzen ligt, moet het zich via de maritieme telefoon (marifoon) op kanaal 78 aanmelden bij de Havenkapiteinsdienst van North Sea Port.

Binnenvaartschippers hoeven zich nog maar één keer aan te melden. De verplichting om zich af te melden – bij het verlaten van het gebied of bij aankomst op de bestemming – komt te vervallen.

Per jaar passeren haast 50 duizend binnenvaartschepen door de sluis in Terneuzen op weg naar een kade bij een bedrijf, een ligplaats of op doorreis richting Noord-Frankrijk.