De vakbeurs Maritime Industry, die plaatsvindt op 13, 14 en 15 oktober 2020 in Evenementenhal Gorinchem, is op dit moment hard bezig met alle voorbereidingen om een succesvolle editie in oktober neer te zetten. De focus ligt op het veilig en verantwoord laten bijeenkomen van de gehele maritieme sector. Normaliter komt de sector meerdere malen per maand bijeen. Het vertrouwen en de bereidheid in de sector om elkaar weer face-to-face te ontmoeten is sterk aan het toenemen, wat ook blijkt uit het uitgebreide onderzoek onder de bezoekers van Maritime Industry.

De resultaten van de bezoekersenquête van Maritime Industry waren uiterst positief. “Van de ruim 1.900 respondenten geeft 82% aan Maritime Industry op 13, 14 of 15 oktober zeker te gaan bezoeken. Slechts 18% van de bezoekers geeft aan de beurs vooralsnog niet te willen bezoeken vanwege de huidige situatie rondom het coronavirus. Dat is natuurlijk een fantastische score en in combinatie met de steun van ruim 350 exposanten geeft het aan dat, ondanks de huidige situatie, een succesvolle editie in oktober in het verschiet ligt.”, verklaart Bianca van Grinsven namens Maritime Industry.

De behoefte om elkaar weer te ontmoeten en het vertrouwen in de organisatie van de beurs om dit op een veilige manier te organiseren kwam ook naar boven tijdens telefonische diepte interviews met bezoekers van Maritime Industry. Van Grinsven: “De sector heeft elkaar nu al een lange tijd niet kunnen ontmoeten. Tijdens de gesprekken met de bezoekers werd het duidelijk dat de beurs een belangrijke rol zal innemen in het ontdekken van de innovaties binnen de markt, het versterken van het netwerk en het verbreden van kennis. De beurs is zowel op economisch als persoonlijk gebied van belang. Verscheidene schippers gaven zelfs aan de beurs in het voorjaar te hebben gemist. Wij voelen ons natuurlijk erg gesteund door de positieve feedback vanuit de sector en zullen ervoor zorgen dat het netwerk weer veilig bijeen kan komen op 13, 14 en 15 oktober.”

De veiligheid en het welzijn van alle exposanten, bezoekers en overige betrokkenen heeft de topprioriteit. Om dat te borgen, zijn er meerdere coronamaatregelen genomen rondom hygiëne en fysieke afstand die ervoor zorgen dat Maritime Industry op een verantwoorde wijze kan plaatsvinden. “Normaliter is het tijdens de eerste twee uur van elke beursdag van Maritime Industry erg druk bij de entree. Om ervoor te zorgen dat er voldoende fysieke afstand kan worden bewaard, gaan we werken met instroomtijden voor aankomst tijdens deze uren. Bezoekers komen dan gespreid op een bepaald tijdstip binnen, maar er zit geen eindtijd aan hun bezoek. Tijdsloten zijn dus niet meer aan de orde. Net zoals voorgaande jaren zullen bezoekers zich vooraf online registreren. Bij de entree zal bovendien een gezondheidscheck voorzien worden”, zegt van Grinsven.

Natuurlijk moet er ook in de beurshal overal 1,5 meter afstand worden bewaard. Zo zijn de gangpaden overal verbreed naar 3 of 4 meter en is de entree gescheiden van de uitgang. Van Grinsven: “Het is natuurlijk van belang dat de sfeer op de beurs gemoedelijk en gezellig blijft, maar ook veilig. Tijdens Maritime Industry zullen dan ook hostessen rondlopen om iedereen vriendelijk te attenderen om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Van exposanten wordt gevraagd om in hun stand de ruimte te bieden zodat het houden van afstand mogelijk is en Maritime Industry biedt hiernaast desgewenst het verschillende materialen in de webshop, waaronder plexiglas.”

Buiten de fysieke afstand, is ook hygiëne erg belangrijk. De meest aangeraakte oppervlakten worden regelmatig gedesinfecteerd en op verschillende plekken in de beurshal is desinfecterende handgel aanwezig. Daarnaast zal ook de Smart Badge een grote rol spelen door het handen schudden te vervangen door het digitaal uitwisselen van gegevens via een simpele scan. “Niet alleen ligt de focus op het bewaren van de fysieke afstand en het desinfecteren, ook is de ventilatie in de hal erg belangrijk. De in het najaar van 2018 nieuw geplaatste ventilatiesystemen in de hal voeren de lucht van binnen af en blazen verse buitenlucht de beurshal in. Met het akkoord op de maatregelen van de gemeente Gorinchem en de veiligheidsregio, zien we geen obstakels om een veilig beursbezoek te bewerkstelligen. We gaan volle kracht vooruit!”, zegt van Grinsven.