Bron: NMT

Bakker Sliedrecht en RH Marine gaan samen ijsklasse schip BigRoll Bering van de Roll Group upgraden met een Dynamic Positioning 2-systeem (DP2). Hierdoor is de 173 meter lange module carrier makkelijker in positie te houden tijdens het laden en lossen. Ook kan het schip breder worden ingezet bij complexere klussen, waarbij een DP2 systeem verplicht is gesteld.

Upgrade met DP2-systeem
Bakker Sliedrecht is gevraagd om het schip te upgraden met een DP2-systeem. RH Marine levert het zelfontwikkelde DP2 systeem. De levering bestaat uit de computers, beeldschermen, bedieningspanelen, joysticks en de DP-software. Ook de windsensoren, bewegingssensoren en Differential Global Positioning Systems maken deel uit van het pakket.

Bakker Sliedrecht levert de schakelkasten, kabels voor de communicatie en voedingen, installeert alles en stelt het systeem in bedrijf. Alles wordt dubbel uitgevoerd volgens classificatie, zodat het schip bij een enkele fout in het systeem nog steeds op positie kan blijven. “Het DP-systeem verbetert het comfort van de besturing van het schip. De kapitein of stuurman kan het schip namelijk met één druk op de knop stilleggen. Doordat het DP-systeem DP2-klasse gecertificeerd is kan het ook worden ingezet voor complexe klussen zoals het vervoeren van fundaties voor windturbines op zee, waarvoor deze classificatie vereist is”, vertellen Systeem Architect Gerrit van Pelt van Bakker Sliedrecht en Sales Manager Products & Solutions Peter Copiër van RH Marine.

Voordelen samenwerking RH Marine en Bakker Sliedrecht
De samenwerking tussen de twee Pon-bedrijven – waarbij Bakker Sliedrecht als hoofdaannemer optreedt – biedt verschillende voordelen. ,,De lijnen zijn korter. Voor een klant als Roll Group is het makkelijker om één aanspreekpunt te hebben en door één partij te worden benaderd. Bakker Sliedrecht en RH Marine doen bij dit project elk waar ze goed in zijn en we vullen elkaar aan”, zegt Van Pelt.

“Normaal hanteren we voor het inbouwen van een nieuw DP2-systeem een doorlooptijd van 24 weken, maar door op te schalen, door onze flexibiliteit en door goed samen te werken met Bakker Sliedrecht kunnen we het in dertien weken afronden”, aldus Copiër.

Innovatieve voortstuwingssysteem BigRoll Bering
Bakker Sliedrecht was als systeemintegrator in 2016 en 2017 betrokken bij de bouw van de BigRoll Bering en haar zusterschip BigRoll Beaufort, door COSCO Dalian Shipyards in China.

De systeemintegrator was verantwoordelijk voor het leveren, assembleren en in bedrijf stellen van de elektrische systemen aan boord. Bakker Sliedrecht werkte mee aan het ontwerp van het innovatieve voortstuwingssysteem van de Module Carrier schepen. Daarbij zijn de thrusters zo geïnstalleerd dat ze onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Het ontwerp voorkomt dat alle systemen tegelijk uitvallen. Ook is er een mogelijkheid om te koppelen, wat zorgt voor een lager brandstofverbruik en dus lagere operationele kosten.

De BigRoll Bering is speciaal ontworpen om zware en grote objecten te vervoeren voor onshore en offshore projecten. Haar eigenaar en operator Roll Group is actief in zwaar transport op land en zee middels hoogwaardig geëngineerde oplossingen. Het schip is met de hoogste  ijsklasse gecertificeerd en kan daardoor in ’s werelds meest afgelegen en ontoegankelijke gebieden worden ingezet.