Krapte op de arbeidsmarkt blijft een probleem voor de maritieme sector en havenbedrijven. Alleen al in de haven van Rotterdam zijn meer dan achtduizend vacatures. Op de grote maritieme beurzen is er volop aandacht voor, zo ook straks tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam én een nieuw evenement: de Zeehavendagen in Amsterdam.

Ellen Lengkeek

Al jaren wordt er gezocht naar oplossingen om het personeelstekort in te dammen. Inmiddels wordt door uitzendbureaus ook buiten Europa gezocht. Bureau Voorlichting Binnenvaart, programma’s als Alle hens aan dek, wervingsacties voor zeevaart en havenbaas Allard Castelein van de Rotterdamse haven zwengelen het onderwerp regelmatig aan. In de Rotterdamse haven is vooral een tekort aan technisch en met name elektronisch personeel. Er is zelfs vrees dat fabrieken stil komen te liggen en containerterminals vastlopen doordat de containers niet bijtijds afgevoerd kunnen worden.
Oorzaak is onder meer vergrijzing, en minder jongeren die in de afgelopen jaren niet voor een technische opleiding enthousiast zijn gemaakt op ook hbo-niveau. Met die inhaalslag is men nu wel enkele jaren volop bezig in het onderwijs.
Van de Wereldhavendagen Rotterdam moet een positief signaal uitgaan dat het goed werken is in de maritieme sector en bedrijven in de havens. Het grote evenement, de 45ste editie, wordt gehouden van 2 tot en met 3 september. Er worden meer dan 400 duizend mensen verwacht. De organisatie richt zich nog meer op jongeren, bedrijven gaan ook weer scholen bezoeken en er zijn tal van bedrijven in de haven die de deuren en terreinen openen. Ook tijdens de Binnenvaartdagen Zwijndrecht van 9 tot en met 11 september wordt de maritieme sector gepromoot bij een breed publiek en kunnen met name jongeren een beeld krijgen van de verschillende toekomstmogelijkheden die de binnenvaart en alle bedrijven daaromheen kunnen bieden.

Tijdens Maritime Industry in mei was er in het kennistheater ook alle dagen aandacht voor het personeelsprobleem en ook de Zeehavendagen in Amsterdam zullen daar deze maand voor een belangrijk deel op gericht zijn.