Vooraan : Johan Scholten (ABB). Midden: Mats van der Linden (EPS).
Links naar rechts achteraan: Menno Visser, Coen van der Linden, Joost van der Linden, Marcel Zevenbergen

EPS en ABB hebben gezamenlijk een hoogwaardige oplossing ontwikkeld voor het snel, veilig en kosten-effectief laden van schepen vanuit opslagtanks. De bewezen aanpak van beide bedrijven wordt ook ingezet in de HES Hartel Tank Terminal, op de Hartelstrook in de haven van Rotterdam.

Door de jaren heen zijn tankopslagsystemen ingrijpend veranderd. Om schepen sneller te kunnen laden, worden pompsystemen steeds groter. Hierbij is het echter ook belangrijk dat de veiligheid wordt geborgd – het laden van tankschepen met vloeistoffen bestaat uit meerdere stappen, die ieder specifieke risico’s kennen. Bij het verpompen van vloeistoffen in de maritieme sector moet rekening worden gehouden met uiteenlopende verbindingen, dichtheid, volumestromen en drukniveaus. ABB frequentieregelaars zorgen voor een nauwkeurige snelheidsregeling van door drives aangedreven toepassingen, waardoor in alle toepassingen het optimale efficiëntiepunt kan worden bereikt.

De Bornemann Twin Screw pomp die door EPS wordt aangeboden, is om meerdere redenen een ideale pomp voor deze toepassing. Dankzij het gebruik van regeneratieve frequentieomvormers van ABB zijn deze pompen zeer nauwkeuring regelbaar, ongeacht het vloeistofniveau in de steeds hogere opslagtanks. De regelbaarheid van de pompsystemen is belangrijk voor de veiligheid tijdens het pompen. De integratie van de EPS pomp met besturing, de ABB frequentieomvormers en drukvaste motoren vormen een veilig en betrouwbaar pompsysteem. Deze systemen worden ingezet voor controle en onderhoud van geleverde pompsystemen, maar ook in bestaande installaties en upgrades.

Inzet van het systeem maakt betere exploitatie van tankfarms mogelijk. Zo kunnen er bijvoorbeeld vloeistoffen met verschillende viscositeit worden verpompt. Dat biedt de eindgebruiker meer flexibiliteit. Bij conventionele centrifugaalpomptechniek zou voor iedere vloeistof een ander pompsysteem nodig zijn.

Jarenlange kennis
EPS is een Nederlandse onderneming die pompoplossingen levert voor de internationale industrie, petrochemie, offshore en maritieme sector. Het bedrijf beschikt over jarenlange kennis van en ervaring met het ontwerpen, implementeren, optimaliseren en onderhouden van pompsystemen. De geleverde installaties voldoen altijd aan de hoogste, meest recente eisen op het gebied van kwaliteit, milieu en energieverbruik.
EPS gebruikt dan ook uitsluitend onderdelen van topkwaliteit, waaronder ABB motoren en frequentieomvormers.
“Onze bedrijfscultuur is gevormd door onze start in de maritieme industrie,” vertelt Coen van Linden, Directeur / Eigenaar EPS Group BV. “We zijn direct, concreet en praktijkgericht. In samenwerkingen waarbij grote bedrijven zijn betrokken bestaat het risico dat er niet snel genoeg wordt geschakeld. Maar met ABB kunnen we altijd snel ter zake komen en aan de slag gaan. Een partnership zoals die tussen EPS en ABB is niet bij iedere leverancier vanzelfsprekend. Een concurrent kan misschien wel goedkoper leveren, maar ervaring, vertrouwen en hechte samenwerking zijn voor ons altijd belangrijker. Hoewel we voor geen enkel product aan één enkele leverancier vast zitten, bouwen we vrijwel alle aandrijflijnen die we inzetten met frequentieomvormers en drukvaste motoren van ABB. We werken reeds 20 jaar samen met ABB, en vanuit Nederland opereren we internationaal met wereldwijde ondersteuning van ABB.”

Living labs
“In de havens van Rotterdam en Antwerpen doen we projecten voor nieuwe, steeds grotere tankfarms, en de technologie die we lokaal toepassen inspireert bedrijven uit de hele wereld. Rotterdam en Antwerpen zijn ideale ‘living labs’, waar we degelijke concepten kunnen ontwikkelen, die daarna wereldwijd verkocht worden. Bedrijven uit de hele wereld kijken wat hier werkt en laten zich daardoor inspireren. Op voorhand weten welke investering nodig is helpt om de kosten onder controle te krijgen. Dit is belangrijk, niet alleen omdat het om forse bedragen gaat, maar ook omdat er in andere delen van de wereld rekening moet worden gehouden met allerlei variabelen en onzekerheden. Vergeet niet dat zo’n 80% van de omzet van een tankfarm direct samenhangt met het functioneren van hun installaties, Het niet kunnen draaien op de momenten dat het moet kost enorm veel geld. Schepen die niet varen kosten ook veel geld, dus de tijd aan de kade moet tot een minimum worden beperkt.”

“We kunnen uit heel veel merken kiezen, maar bieden altijd ABB frequentieomvormers met de Goulds PumpSmart software, waar we vijf jaar garantie op geven, in plaats van drie jaar. We kunnen met de regelaar ervoor zorgen dat de pomp nooit in een mogelijk schadelijk bereik kan komen, waardoor deze altijd beschermd blijft. We kennen de mogelijkheden van de ABB-aandrijflijnen inmiddels door en door en weten precies hoe we motoren optimaal kunnen laten presteren. Daardoor kunnen we meer milieuvriendelijke installaties kunnen bouwen. De ‘premium’ uitstraling is voor ons ook heel belangrijk. We kunnen natuurlijk onmogelijk een hoogwaardige pompinstallatie neerzetten en vervolgens aan een ‘budget’ aandrijving koppelen – de installatie als geheel moet de juiste uitstraling hebben.”

Unieke kijk
“Je moet als eindgebruiker er op kunnen vertrouwen dat frequentieomvormers 20 jaar zonder noemenswaardige problemen functioneren, vult Johan Scholten, Sales Manager Motors, ABB, aan. “Samen met EPS hebben we een unieke kijk op het gebruik van onze motoren en frequentieomvormers in deze toepassing ontwikkeld. Hierbij gaat het om het maximaal benutten van vermogen zonder concessies te doen aan het rendement of de veiligheid. Vaak worden installaties fors over gedimensioneerd. EPS heeft op basis van jarenlange praktijkkennis duidelijke ideeën over het optimaliseren van vermogen, en de maximale levensduur van machines. Op basis van onze gezamenlijke kennis en kwaliteitsproducten konden we zeer betrouwbare systemen ontwikkelen die maximaal presteren zonder enorme reserves en onnodige kosten. ”

ABB begrijpt de uitdagingen én kansen in de Marine industrie en biedt complete oplossingen voor schepen en off-shore platforms. Daarbij staan betrouwbaarheid, connectiviteit en veiligheid centraal. Zo draagt het werken met ABB bij aan een aantal aspecten die van groot belang zijn voor de Hartel Tank Terminal, waar schepen bovengemiddeld snel en betrouwbaar worden beladen vanuit grote opslagtanks. Daarbij gaat het met name om het veiligheidsaspect: de motoren en een aantal functies van de frequentieomvormers zijn ATEX-gecertificeerd. Zo worden de aandrijvingen in geval van nood volledig losgekoppeld van de stroomvoorziening.
De pompinstallaties van EPS in combinatie met efficiënte aandrijvingen van ABB dragen bij aan een beter milieu, gaan lang mee en hebben relatief weinig onderhoud nodig, mede dankzij het preventieve onderhoudsconcept. Daarnaast verdienen de investeringen zichzelf snel terug – wat weer een gunstig effect heeft op de operationele kosten.