Regelmatig praten we je bij over de activiteiten op het gebied van belangenbehartiging. Deze week heeft NMT deelgenomen aan een VNO-NCW-overleg over concurrentieverstoring, heeft de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de Maritiem Servicehaven bij Urk en spreken SEA Europe en NMT met de Europese Commissie over het exportkredietbeleid.

Aanpak van concurrentieverstoring
NMT heeft deelgenomen aan webinar van VNO-NCW over concurrentieverstoring. Ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat presenteerden een Europees voorstel over de aanpak van subsidies die bedrijven buiten de Europese Unie ontvangen en die vervolgens de interne EU-markt verstoren. Denk bijvoorbeeld aan een Chinese staatswerf die steun van de Chinese staat ontvangt en een schip verkoopt onder kostprijs aan een reder die dat schip normaal gesproken in Nederland zou bestellen. Het kan ook zo zijn dat deze werf meedoet aan een Europese tender en onder oneerlijke omstandigheden wint ten koste van een Europese of Nederlandse werf.
NMT is al geruime tijd actief op dit dossier in Brussel en Den Haag. De belangen van onze leden brengen we steeds duidelijk naar voren. Deelname aan dergelijke VNO-initiatieven helpt daarbij.

Maritieme Servicehaven Urk
Verschillende Kamerleden hebben in de Tweede Kamer aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om een oplossing voor de Maritieme Servicehaven op Urk. Deze voor maritieme bedrijven (waaronder enkele NMT-leden) belangrijke stap wordt momenteel geblokkeerd door stikstofproblematiek. De gemeenten, provincie en het maritiem bedrijfsleven vragen de minister daarom om een oplossing. Zij heeft in de Tweede Kamer aangegeven samen met de Provincie Flevoland op zoek te gaan naar een maatwerkoplossing.
SEA Europe en NMT in gesprek met Europese Commissie en European Investment Bank
Op 17 december gaan SEA Europe (de Europese branchevereniging van de maritieme maakindustrie), NMT en scheepsbouwassociaties uit andere lidstaten in gesprek met de Europese Commissie en de European Investment Bank (EIB). Onderwerpen van gesprek zijn het exportkredietbeleid en mogelijke steun voor maritieme projecten door de EIB. Enkele Nederlandse scheepswerven uit de NMT Financieringscommissie schuiven ook aan.