Boorschepen als de Maersk Venturer worden vaak ingezet voor het boren van wild cats. (foto Maersk Drilling)

Ondanks de dreiging van Covid-19 voor de wereldwijde inspanningen om olie en gas te vinden, is de exploratieactiviteit dit jaar veerkrachtig geweest. Er zijn nieuwe bronnen ontdekt die de totale wereldvoorraad in 2020 met meer dan tien miljard vaten olie-equivalent hebben verhoogd. Aldus het Noorse toonaangevende energie onderzoeksbureau Rystad Energy.

Jan van de Nes

De dit jaar ontdekte bronnen bevatten tot nu toe meer dan acht miljard vaten olie-equivalent (boe) en naar verwachting zal dit tegen het einde van het jaar rond de tien miljard zijn. Ongeveer 3,75 miljard boe of 46 procent van de totaal ontdekte volumes is gas, terwijl de vloeistofvolumes worden geschat op 4,31 miljard boe. Nog veel meer bronnen in vondsten zoals het Sakarya-veld in Turkije wijzen op een extra opwaartse beweging.
De 73 nieuwe ontdekkingen die tot en met oktober zijn aangekondigd zijn gelijkmatig verdeeld over land en zee, met 36 onshore en 37 offshore velden.

Suriname op twee
Rusland leidt in termen van ontdekkingsvolume met 1,51 miljard boe, terwijl Suriname op de tweede plaats komt met 1,39 miljard boe en de VAE volgt op de derde plaats met 1,1 miljard vaten olie-equivalent.
Van de offshore-volumes, die goed zijn voor iets meer dan driekwart van de ontdekte bronnen, werd 33 procent gevonden in ultradiep water, 38 procent in diepwatergebieden en 29 procent in ondiepe wateren. ,,Wanneer we naar de timing van de ontdekkingen kijken, is het derde kwartaal het zwakste geweest met ongeveer 2 miljard boe aan nieuwe vondsten, vergeleken met ongeveer 2,7 miljard boe tijdens elk van de eerste twee kwartalen’’, aldus senior upstream analist Palzor Shenga van Rystad Energy. ,,Wereldwijd werkende olie- en gasoperatoren zullen veel extra volumes najagen via zogeheten wild cats, boringen in velden waarvan niet voldoende bekend is of er daadwerkelijk olie of gas wordt aangetroffen. Die wild cats staan gepland voor de laatste twee maanden van 2020, hoewel sommige mogelijk pas begin 2021 voltooid zijn.