Om oververhitting en schade aan de Zwijndrechtse brug te voorkomen heeft Rijkswaterstaat donderdag urenlang een blusboot ingezet om de stalen constructie, uit 1939, af te koelen.

Ingrid de Groot

Als de brug te heet wordt, kan het materiaal gaan werken, met grote problemen tot gevolg. De brug zou door de extreme warmte niet meer open kunnen gaan voor scheepsverkeer, of juist niet meer kunnen sluiten door hitte-defecten.

De drukke brug tussen Dordrecht en Zwijndrecht is daarom donderdag aan twee kanten gekoeld. Urenlang is een boot aan de onderkant van de brug aan het blussen geweest met rivierwater, terwijl ook op het wegdek met opgepompt water verkoeling werd gegeven.

Passerende auto s moesten oppassen voor grote plassen water. Terwijl fietsers soms moesten wegduiken voor waterstralen.
Rijkswaterstaat is volgens Ruud de Pater van het hitteteam afgelopen jaren verrast dat zomers ook langere tijd snikheet kunnen zijn, met alle defecten die dat soms opleverde aan oudere bruggen. De dienst heeft inmiddels een hitteteam opgetuigd die de bruggen in de peiling houdt. “We zijn er nu beter op voorbereid”, aldus de woordvoerder.

Het hitteteam surveilleert voorlopig dagelijks op zeven bruggen in Zuid-Holland, die gevoelig zijn voor warmte. “Het zijn behalve de verkeersbrug Dordrecht, de Papendrechtse brug, de Merwedebrug, de Wantijbrug, de brug over De Noord, de Haringvlietbrug maar ook de Spijkenisserbrug”, aldus De Pater.
De bruggen zullen bij te hoge temperaturen met water worden afgekoeld. Fietsers, scooters, voetgangers en automobilisten, moeten komende dagen rekening houden met grote plassen water op onder andere de brug tussen Dordrecht en Zwijndrecht.